Een land aan de westkust van Latijns-Amerika, een rijke cultuur en een gevarieerde gastronomie; Peru laat iedereen versteld staan van haar gerechten. Om iedereen van deze gerechten te kunnen laten meegenieten, heeft Peru het wereldberoemde en grootste culinaire festival van Latijns-Amerika: het Mistura festival! Met de meest traditionele en alle nieuwe Peruaanse gerechten op allerlei manieren bereid, is Mistura een festival die je eigenlijk een keer meegemaakt moet hebben om de sfeer ervan te begrijpen. Naast het eten kun je ook nog genieten van traditionele dansvoorstellingen die je het echte Peru laten zien.

Peruaanse Keuken

In het culturele Latijns-Amerika ligt aan de westkust het Spaanstalige land Peru. Peru is het land van de verlaten Incasteden en een spectaculaire biodiversiteit, maar ook van de unieke en gevarieerde keuken. De Peruaanse keuken is een mix van de Indiaanse, Spaanse en Afrikaanse keuken, aangevuld met het beste uit de Aziatische keuken. Het land staat bekend om haar gevarieerde keuken omdat het uit maar liefst 491 gerechten bestaat. Eén van de populairste gerechten uit de Peruaanse keuken is ceviche, een gerecht dat bestaat uit een rauwe visschotel waarbij allerlei vissoorten gebruikt kunnen worden. De vis wordt gemarineerd met zure sinaasappel, limoen of citroen en er worden uien en pepers aan toegevoegd. De visschotel wordt vaak gegeten met een rijke salada, maïs, avocado en aardappelen. Nog een populair en traditioneel gerecht is ocopa, bestaande uit aardappelen met een saus van groene pepers, kruiden en kaas overgoten. Bijna ieder gerecht wordt gegeten met aardappelen en een drankje. Het drankje kan variëren van het vaak gedronken pilsener bier tot een populair drankje van Peru: Inca Kola. Deze geelkleurige frisdrank met een beetje prik is gemaakt van citroengras en kamille en heeft de smaak van bubbelgum.

Om de culinaire traditie te vieren en iedereen te laten genieten van wat Peru te bieden heeft, wordt er ieder jaar een festival georganiseerd die tegenwoordig al een half miljoen mensen van over de hele wereld trekt. Het festival heet Mistura en wordt gehouden in de hoofdstad van Peru: Lima. In het Spaans wordt het ook wel La Feria Gastronómica Internacional de Lima genoemd. In 2008 werd de Peruaanse keuken voor het eerst op deze speciale manier met de wereld gedeeld en konden 23.000 mensen genieten van het smaakvolle en gevarieerde eten van Peru. Het festival duurt gemiddeld 10 dagen, maar dit verschilt per jaar. Peru is erg trots op haar Mistura en dat is terecht, want de Mistura is het grootste culinaire festival van Latijns-Amerika en cultureel erg belangrijk voor de Peruanen. De toename van het aantal bezoekers in 5 jaar heeft ervoor gezorgd dat het aantal restaurants ook is toegenomen, vooral in Lima.

Het festival heeft ieder jaar een thema, het thema van september 2013 was ‘water’, waarbij de beste koks losgingen op alle vissoorten en er geweldige gerechten van maakten. Daarnaast is de Mistura onderverdeeld in verschillende werelden: noord, zuid, oost, Andes en het Amazonegebied. Daarnaast zijn er nog delen die speciaal op bepaalde gerechten gericht zijn, denk hierbij aan de populaire Peruaanse gerechten als ceviche, quinua en anticucho. Het Mistura festival brengt iedereen bij elkaar; bakkers, koks, obers, kookscholen, restaurants, voedselverkopers en alle kookliefhebbers. Iedereen houdt zich bezig met het heerlijke eten dat 10 dagen lang in Lima te vinden is. Hoewel het eten het belangrijkste van de Mistura is, wordt er ook aandacht geschonken aan traditionele dansvoorstellingen. Het culturele, culinaire Mistura festival van Peru is ieder jaar te vinden in Lima en zal ieder jaar nóg uitgebreider en beter zijn.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.