De Spaanse winter

Spanje is gelegen aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan, verder heeft het land verschillende bergketens en is het land dertien keer groter dan Nederland. Het is niet zo gek dus dat het Spaanse klimaat zeer divers is per regio. Waar het in het zuiden van Spanje goed vertoeven is in de winter is het in het Noordwesten van Spanje maar wat “frisjes” voor Spaanse begrippen.

Het binnenland van Spanje kent strenge winters tegenover droge warme zomers. In de winter zijn er aangename temperaturen en blauwe hemels, een aangenaam klimaat om er op uit te gaan.

Door de grote diversiteit in het landschap kent Spanje vele verschillende klimaten. In het Noordwesten van Spanje en aan de Atlantische Oceaan kent men een zeeklimaat, dit houdt in dat het in de winter rond de 6 graden Celsius is. Bij een zeeklimaat valt er het gehele jaar door relatief veel neerslag. De hoeveelheid neerslag in Noordwest Spanje kun je vergelijken met de neerslag in Nederland.

Het zuiden van Spanje, Andalusië daarentegen kent zeer milde winters en zeer warme zomers met weinig neerslag. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt rond de 15 graden en in de zomer is het niet uitzonderlijk als de temperatuur oploopt tot 40 graden.

Het binnenland van Spanje kent grote verschillen in temperaturen. Zo kan gedurende de Spaanse winter gemakkelijk vriezen in de hoger gelegen gebieden en in de zomer kan de temperatuur oplopen tot 30 graden met weinig neerslag. In de winter kan men in de Pyreneeën en in het zuiden van Spanje in de Sierra Nevada skiën.

De Spaanse Costa’s 

De Spaanse Costa's hebben milde maar natte winters (hoe verder naar het zuiden hoe droger) en aangename zomers. De temperaturen in de zomer liggen lager als in het binnenland van Spanje wat het aangenamer vertoeven maakt. De Spaanse Costa Blanca en de Costa del Sol zijn aangename overwinteringsbestemmingen. Dit vanwege de kleine hoeveelheid neerslag die er valt en de aangename temperaturen van rond de 18 graden. Deze temperaturen maken het aangenaam om te gaan golven, of om er op uit te trekken en de omgeving te gaan verkennen. Zo zijn er vanaf de zuidelijke Costas diverse steden te bezoeken in het binnenland, het Alhambra in Granada en het koninklijk paleis in Sevilla zijn ook zeker een bezoekje waard. De Costa Blanca en de Costa del Sol hebben net als op de Canarische Eilanden, wat tevens een overwinteringsbestemming is, ongeveer 6 uren zon per dag gedurende de winter. De Canarische Eilanden hebben een constante jaartemperatuur die gemiddeld tussen de 22 graden in de winter en 27 graden in de zomer ligt.

De Balearen kennen ook milde winters en aangename zomers, net als de Spaanse Costa's. Echter valt er op de Balearen meer neerslag dan aan de zuidelijke Costa's. Typisch voor deze eilandengroep is de vele neerslag die er valt in één keer. De hoeveelheid neerslag maakt deze eilandengroep minder interessant als bestemming in de winter.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.