Spaanse feestdagen

Spanje kent enorm veel feestdagen. De meeste van deze Spaanse feestdagen worden ieder jaar volgens traditie opnieuw gevierd. Zo ook oud en nieuw in Spanje. Spanje kent enkele vrij aparte tradities, gewoonten en gebruiken die tijdens oudejaarsavond gevierd worden. Oudejaarsavond wordt groots en uitgebreidt gevierd in Spanje, en op zijn Spaans begint ook het gefeest op oudejaarsavond relatief laat.

Oudejaarsavond wordt in het Spaans ‘Noche Vieja’, de oude nacht genoemd. Op oudejaarsavond blijven de meeste Spanjaarden tot twaalf uur thuis met de hele familie. In Spanje begint oudejaarsavond met een zeer uitgebreid diner met de hele familie. Na het diner verplaatsen de meeste Spanjaarden zich naar een van de pleinen in de stad. Het bekendste plein in Spanje om oud en nieuw te vieren is Puerto del Sol in Madrid. Dit is dan ook het middelpunt van het Spaanse oud en nieuw. Rond de klok van twaalf uur zijn alle ogen gericht op de klok op de Puerta del Sol. Deze klok is ook op televisie te zien zodat iedereen met ‘Las Uvas de La Suerte’ traditie mee kan doen.

Spaanse tradities

Las Uvas de La Suerte’ is een Spaanse traditie die is ontstaan in 1909 doordat druiventelers in Alicante hun druiven niet konden kwijtraken en ze uit deelden. Om 12 uur worden er druiven gehapt. Één druif per klokslag, 12 klokslagen lang. Wanneer het je lukt om twaalf druiven op te eten voor de 12 klokslagen voorbij zijn, dan zal je het komende jaar veel geluk en voorspoed hebben. Iedere druif staat gelijk aan één maand van het jaar.

Nadat de druiven naar behoren zijn verwerkt, wenst iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en wordt er net als in Nederland getoast met champagne. Steeds populairder wordt cava, dit is een Spaanse champagne. Voor cava worden andere druiven gebruikt dan voor champagne. En omdat het in eigen land gemaakt wordt is cava vaak ook voordeliger dan champagne.

Naast ‘Las Uvas de La Suerte’ zou voor vrouwen ook het dragen van rood ondergoed zoals een bh of sokken zorgen voor geluk in de liefde in het komende jaar. Echter moet dit ondergoed wel cadeau gedaan zijn. 

In tegenstelling tot in Nederland wordt vuurwerk in Spanje niet gebruikt zoals in Nederland speciaal voor oud en nieuw. In Spanje kan het hele jaar door vuurwerk gekocht worden, en vuurwerk is dan ook meer iets voor zomer feesten dan alleen voor oudejaarsavond. Nadat men elkaar een ‘Feliz Año Nuevo’, een gelukkig nieuwjaar, heeft gewenst gaat de jongere generatie de stad in. Net als in Nederland feesten zij door tot in de vroege uurtjes. En wat is er nu lekkerder dan typisch Spaanse churros met warme chocolade.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.