• De naamdag is qua viering vergelijkbaar met je verjaardag. Je krijgt bezoek en kleine cadeaus en allerlei lekkernijen worden uit de kast gehaald. In Spanje hebben de mensen die vernoemd zijn naar een heilige dus eigenlijk twee verjaardagen.
  • Voor de mensen zonder naamdag is er Allerheiligen. Deze dag valt altijd op 1 november en is in veel landen een vrije dag.
  • Er wordt wel eens gezegd dat het in Spanje iedere dag feest is. Dit komt grotendeels doordat ieder dorp zijn eigen patroonheilige heeft die herdacht wordt op de dag dat hij stierf. En aangezien er aardig wat dorpen zijn in Spanje...

Heilige

Als je vernoemd bent naar een heilige, mag je van geluk spreken met twee verjaardagen per jaar. De naamdag wordt vaak gevierd op de dag dat de heilige waar je naar vernoemd bent is gestorven en wordt gevierd om deze heilige te eren en herdenken. De vernoemingen gaan erg ver; als je bijvoorbeeld vernoemd bent naar de heilige San José kun je José heten, maar Fina of Pepe kan ook. Daarnaast maakt het niet uit of de naam van de heilige waar je naar vernoemd bent mannelijk of vrouwelijk is; de vrouwelijke vernoemingen Nicole en Nicoletta van de mannelijke heilige Sint-Nicolaas worden namelijk vaak gebruikt. Naamdag in Spanje wordt ongeveer het zelfde gevierd als een verjaardag. Het wordt gevierd met eten, gebak, drankjes, bloemen en bezoek van familie en goede vrienden die vaak een klein cadeau meebrengen. Wanneer je niet naar een heilige vernoemd bent, mag je je naamdag vieren op Allerheiligen.

Allerheiligen

Het christelijke feest dat op 1 november valt en te maken heeft met Día del Santo is Allerheiligen. Het wordt gevierd onder katholieken en Anglicanen en in de Katholieke Kerk is het een belangrijk feest. Op deze dag worden alle heiligen herdacht. Veel landen, waaronder ook Spanje, zien 1 november als nationale vrije dag. In Nederland is dit echter in 1960 afgeschaft. Deze feestdag wordt in Spanje gevierd met speciaal eten voor Allerheiligen: huesos de santos (beenderen van heiligen, opgerolde marsepein) en donuts.

“Het is iedere dag wel ergens feest in Spanje.” Dat klopt! Want doordat onder andere ieder dorp zijn eigen patroonheilige heeft, lijkt het wel iedere dag feest. Een patroonheilige is een heilige of engel die wordt beschouwd en vereerd als beschermer van een stad en van wie men bij een doopsel de naam kan ontvangen. Zo heeft Valencia bijvoorbeeld San José en eert de stad hem met het bekende Fallas festival. Benicassim houdt in januari een feestweek om San Antonio te eren en begin september heeft Salamanca een feestweek met stierengevechten en een optocht, ter ere van de Virgen de la Vega. De heiligen zijn in Spanje erg belangrijk en zorgen tegelijkertijd voor vele feestjes door het hele land en het hele jaar.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.