De voeding van tegenwoordig is niet meer zo goed als vroeger. Misschien moeten we dan het voedingspatroon van vroeger weer aannemen! Het Mediterraans dieët is een voedingspatroon gebaseerd op het eten en de eetgewoonten van inwoners rond de Middellandse Zee in het begin van de jaren 60. Dit betreft dus vooral Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal.

  • De voeding uit de Mediterrane keuken is erg gezond en gebalanceerd. Tegelijkertijd zorgt deze manier van eten er ook voor dat je minder kans op ziekten hebt.
  • Dat de inwoners uit het gebied rond de Middellandse Zee zo gezond waren, lag niet alleen de voeding. Naast het eten van vezelrijke maaltijden, namen zij ook echt de tijd om te eten. Iets waar Nederlanders soms nog wat van kunnen leren..
  • Het dieët zelf is niet alleen een manier om af te vallen, het is ook te gebruiken om simpelweg gezonder te leven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het dieët de kans op ziekten vermindert.

Zoals hierboven al genoemd, is het voedingspatroon gebaseerd op het eten van inwoners rond de Middellandse Zee. Het bestaat vooral uit allerlei soorten vis, groenten en fruit, granen, notenen olijfolie. Daarnaast zijn peulvruchten als kikkererwten, linzen, witte bonen ook populair in gerechten uit het Mediterraanse dieët. Veelvuldig gebruik van knoflooken kruiden mag natuurlijk niet ontbreken. Dit bevat veel gezonde vezels, goede (en precies genoeg) koolhydraten en een overvloed aan antioxidanten. Een simpele maaltijd uit een receptenboek uit de Mediterrane keuken brengt je een gezonde dosis voeding die goed vult. Ieder ingrediënt is echter wel geheel vers en vaak ook nog eens uit eigen tuin. Het feit dat het daar veel goedkoper is om met verse producten te koken dan in bijvoorbeeld Nederland, maakt het veel makkelijker de eetgewoonten van de Mediterrane keuken aan te nemen.

Koken met olijfolie

Iets wat wij wel makkelijk over kunnen nemen, is het gebruik van olijfolie. Het gebruik hiervan is misschien wel het belangrijkste verschil tussen de Middellandse Zee en de andere regio’s. Waar de bevolking van het gebied rond de Middellandse Zee de olijfolie overal voor gebruikt, gebruiken wij overal boter voor. Olijfolie bestaat voor het overgrote deel uit enkelvoudig onverzadigd vet. De vetzuren in deze onverzadigde vetten zorgen voor een verbetering van je cholesterolgehalte en dit zorgt weer voor minder kans op ziektes. Met andere woorden: olijfolie is super gezond! De Mediterrane keuken wordt vooral gewaardeerd door de mediterrane bevolking zelf. De versheid en kwaliteit van de producten en de simpel- en/of puurheid van het gerecht staan centraal. Een drankje bij het eten? Je zou het niet verwachten maar de rode wijn past perfect bij de smaak van het eten, is gezond en het past bij je dieët.

Niet alleen de voeding van de mediterrane bevolking is gezond, ook de leefstijl is iets waar wij Nederlanders misschien wel een voorbeeld aan mogen nemen. Te veel drukte en stress is niet gezond. De inwoners van het Middellandse Zeegebied zijn heel kalm en ontspannen; hun leefstijl is relaxed en ze nemen genoeg tijd om van het eten te genieten.

Het dieët zelf is lang vol te houden doordat de ingrediënten zeer voedzaam zijn en je er goed vol van raakt. Je kunt het dieët het makkelijkst aan de hand van een boek volgen, die je leuke ideeën geeft voor recepten die precies in het plaatje van de Mediterrane keuken passen. Uit recent onderzoek is gebleken dat deze voeding goed voor de gehele gezondheid is en dat het zelfs veroudering van de hersenen tegen gaat. Verder vermindert het de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Uit een onderzoek uit 2003 bleek dat de personen die een Mediterraans dieët volgen dat rijk is aan fruit, groenten, granen, olijfolie en vis 25% minder kans hebben te sterven aan kanker. Lang leve het langer leven met het Mediterraanse dieët!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.