De Machu Picchu; een verborgen stad die door de Spanjaarden nooit is ontdekt en dus nog geheel intact is. De fantastische plek bevindt zich in Peru en is Peru’s meest beroemde toeristische attractie. Dit brengt tegelijkertijd ook weer gevaren voor het wereldwonder mee waardoor de Machu Picchu zeer goed beschermd wordt tegen alle factoren die de stad kunnen beschadigen.

  • De Machu Picchu is gebouwd door de Inca’s, het volk dat destijds het grootste rijk van de wereld had.
  • De verborgen stad tussen de scherpe toppen van het Andesgebergte had waarschijnlijk geen doorsneefunctie.
  • De geïsoleerde stad wordt ieder jaar in februari voor toeristen gesloten vanwege ecologisch herstel.

De Machu Picchu is een stad op 2400 meter hoogte tussen de steile bergen van Peru. Het is de stad van de Inca’s; vanaf de 13e eeuw leefde dit indianenvolk in een gebied in Peru en hadden ze hun eigen hoofdstad: Cuzco. De taal die ze spraken was Quechua en de naam van de stad was in deze taal ‘Machu Pikchu’. Het indianenvolk was religieus en hun religie gebaseerd op het eren van zonnegod Inti verspreidde zich over het hele gebied. Qua grootte was het Inca-Rijk het grootste rijk van de wereld. Ze hielden de controle over dit enorme rijk met behulp van een wegennetwerk, tunnels door de bergen en bruggen over ravijnen en rivieren. Toen in 1492 Columbus Amerika ontdekte, leidde dit uiteindelijk tot het verdwijnen van het Inca-Rijk.

Vanwege haar ligging op 2400 meter hoogte tussen steile bergen was de stad moeilijk te bereiken en is ze nooit door de Spanjaarden ontdekt wanneer zij Amerika ontdekten. Er wordt veel gespeculeerd over de Machu Picchu in Peru, haar vroegere functie is namelijk niet duidelijk. Aangezien de stad heel ontoegankelijk was, verwachtten deskundigen dat zij geen doorsneefunctie had. Toch hebben de Inca’s vroeger een pad gelegd naar de stad. De gehele tocht vanuit Cuzco (waar de Inca’s samenkwamen) tot aan de geïsoleerde stad wordt te voet afgelegd. Het zijn in totaal ongeveer 100 kilometers waarbij het laatste stukje door het Andesgebergte omhoog naar de verborgen stad als het zwaarste stuk wordt gezien; dit is het Incapad. Tegenwoordig bezoeken duizenden toeristen de Machu Picchu en bewandelen zij dus ook het beroemde Incapad. Om beschadiging aan het pad te vermijden, worden per dag maar 400 toeristen toegelaten het pad te betreden en mogen er alleen groepen naar boven onder begeleiding van een gids.

De Machu Picchu is een verborgen stad tussen de hoogste en scherpste toppen van het Andesgebergte. ‘Machu Picchu’ betekent dan ook ‘Oude Top’. De ‘gebouwen’ in de stad worden sinds de 20e eeuw gerestaureerd om de toeristen een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van hoe het er vroeger waarschijnlijk uit heeft gezien, maar ook om de stad zo veel mogelijk te beschermen, aangezien zij erg kwetsbaar is. Natuurlijke fenomenen zoals aarbevingen of het weer zorgen ervoor dat de stad beschadigd wordt. Daarnaast zijn de toeristen, ondanks hun behoedzaamheid, een factor waardoor de Machu Picchu aangetast wordt. Ieder jaar in februari wordt de Machu Picchu dan ook gesloten vanwege ecologisch herstel.

De Inca’s hebben de stad gebouwd met talloze technieken waardoor het in die tijd goed bestand was tegen aardbevingen. Verder hebben veel van deze technieken te maken met de stand van de zon; de zon betekende alles voor de Inca’s. De beroemde Intihuertana steen in de verborgen stad werd gezien als een astronomische klok of kalender die werd gevolgd aan de hand van de stand van de zon, dat is wat de onderzoekers geloven. Of dit echt waar is, is niet bekend. Daarnaast ligt de steen op precies die coördinaten dat de zon op 11 november en 30 januari midden op de dag recht op de steen staat, waardoor er geen enkele schaduw ontstaat rondom de steen. Verder creert de steen de langste schaduw aan haar zuidelijke kant op 21 juni en op 21 december een veel kortere aan haar noordkant. Dit wijst waarschijnlijk op de seizoenswisselingen die wij tegenwoordig hanteren.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.