Een van de bekendste Spaanse schilderijen

Las Meninas is gemaakt door de Spaanse schilder Diego Velázquez. Hij is een van de bekendste Spaanse schilders in de gouden eeuw en maakte vele portretten van de Spaanse koninklijke familie. De Nederlandse naam voor Las Meninas is De Hofdames.

Velazquez

Diego Velázquez is geboren is in Sevilla en begon op zeer jonge leeftijd al met schilderen. Op zijn twaalfde was Velázquez een leerling schilder bij Francisco Pacheco. Toen hij in 1622 naar Madrid verhuisde trok hij de aandacht van de Spaanse koning Filip IV.

In 1629 vertrok Velázquez voor anderhalf jaar naar Italië om zijn klassieke voorgangers te bestuderen. Dit alles op kosten van de Spaanse koning Filip IV. Na terugkeer werd Velázquez de hofschilder van het Spaans koninklijke huis. In 1649 ging hij opnieuw naar Italië, maar dit keer om kunst in te kopen voor koning Filip IV.

Las Meninas is een van de eerste moderne Spaanse schilderijen. Een modern schilderij laat je nadenken over alles wat er te zien is op het doek.

In het midden van het schilderij staat de Spaanse prinses, zij was het oogappeltje van de familie, en destijds het enigste nog levende kind van koning Filip IV. Het is ongebruikelijk dat een prinses het middelpunt van een schilderij vormt. In de tijd dat het schilderij gemaakt was werden de prinsessen vaak gehuwd aan neven of ooms uit de familie, om er zo voor te zorgen dat er een mannelijk troonopvolger kwam.

Alles op het levensgrote doek zet de kijker aan het denken. Zo heeft de schilder zichzelf, aan het werk, afgebeeld op het doek. Het lijkt wel alsof hij Las Meninas aan het schilderen is. Dit is niet het enigste wat de kijker aan het denken zet. Zo kijken alle personen op het schilderij, naar buiten het schilderij. Ook is er een spiegel geschilderd op het doek. In deze spiegel zijn de gezichten van het koninklijk echtpaar te zien. De kijker is als het ware het koninklijk echtpaar, we kijken uit over het atelier van de kunstenaar, en de toeschouwer wordt geportretteerd.

De voornaamste vraag die dit alles oproept is, ben ik het schilderij aan het bekijken of bekijkt het schilderij mij? Kom zelf achter het antwoord tijdens een bezoek in het Prado Museum in Madrid.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.