De nacht van San Juan is in vele landen een oud en traditioneel feest waarbij het begin van de zomer gevierd wordt. Van Finland tot Brazilië wordt dit feest ter ere van San Juan in verschillende vormen gevierd. In Spanje vindt dit oude traditionele zomerfeest ieder jaar plaats op de avond van 23 juni. Vele steden en dorpen organiseren vreugdevuren en feesten op het strand of in het centrum. Het grootste vreugdevuur van Spanje is op het strand van Alicante en staat ook wel bekend als ‘Las Hogueras de Alicante’

  • De originele traditie luidt dat de bewoners van Alicante zeven keer om de vlammen heen springen of het water in rennen.
  • Uiteindelijk doven de vuren met de hulp van de brandweer, maar in de stad gaat het feest nog een paar uur door.
  • Elk jaar is er een schoonheidsverkiezing, de Belleza de Fuego (Schoonheid van het Vuur), waarbij de winnares gekroond wordt tot Koningin van het festival.

Als we naar het verleden kijken hebben de Hogueras van origine te maken met het vieren van de langste dag op 23 juni op het platteland. Het feest begon officieel met een feestelijk diner met lokale producten van het land en rond middernacht werden de vreugdevuren aangestoken waar de bewoners om heen dansten. Door de jaren heen veranderde de traditionele wijze, maar in 1928 werden de Hogueras van Alicante formeel opgericht. Tegenwoordig lijkt het een beetje op het Las Fallas festival in Valencia dat in maart gevierd wordt.

Nu viert Alicante het eerbetoon aan San Juan vanaf 19 juni voor meerdere dagen. De hele stad is gedurende deze dagen gevuld met grote papier-maché of houten poppen die ninots genoemd worden, vuurwerk, mascletas, muziek en gigantische vreugdevuren. Een groot volksfeest met een spectaculair einde in de nacht van 24 juni, wanneer de créma begint: het verbranden van de poppen in de honderden vreugdevuren die de hemel met een oranje tint overspoelen. Op het strand gaat het feest tot in de vroege uurtjes door.

Deze dagen staan natuurlijk in het teken van San Juan, maar tijdens de rest van het jaar is Alicante de perfecte stad voor een stedentrip. De middelgrote stad ligt aan de Costa Blanca en kent een veelzijdige geschiedenis met Romeinse en Moorse invloeden. Een paar belangrijke bezienswaardigheden in Alicante zijn het Kasteel van Santa Bárbara, het oude raadhuis en de vele indrukwekkende kerken. De stad heeft mooie stranden om te relaxen en goede restaurantjes die typische Spaanse gerechten serveren.

De Hogueras van Alicante is één van de belangrijkste en populairste feesten in Spanje en in de provincie van Alicante. De Hogueras van Alicante staan gelijk aan vuur, grote papier-maché poppen, muziek, optochten en een vrolijke zomer sfeer. De stad verandert voor een paar dagen in één grote feestbestemming. Geniet van de komst van de zomer op de best mogelijk manier: het meemaken van de magnifieke en enorme vreugdevuren van San Juan in Alicante.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.