Vanaf begin december verandert alles in Spanje! De kerstversieringen worden opgehangen in de straten, de winkels worden versierd. Met kerst komen de families graag samen om lekker samen te eten en drinken, feesten, en om cadeau´s te krijgen.

Typische gerechten uit de Spaanse keuken voor kerstavond zijn speenvarken en lam aan het spit, kalkoen en niet te vergeten natuurlijk vis en schaaldieren. Nadat iedereen veel gegeten heeft wordt de nachtmis bezocht ´La misa del gallo´. Maar natuurlijk niet voordat er een glaasje cava is gedronken, een van de tradities in Spanje!

Op kerstdag krijgen kinderen cadeaus van ´Papa Noel´, maar de cadeaus op 6 januari van de Drie koningen, Los Reyes Magos zijn veel populairder!. Vooral voor kinderen is dit een groot feest! Weken van tevoren zijn ze bezig met het schrijven van brieven en verlanglijstjes voor de koningen. Het feest is vergelijkbaar met ons Sinterklaasfeest, met intochten, water klaar zetten voor de kamelen en ook houtskool voor de kindjes die niet zo heel lief waren. Verder is kerstdag vooral een aanvulling op Kerstavond. De familie wordt bezocht en er worden feestmaaltijden gegeten naar typische tradities in Spanje.

Zoals je waarschijnlijk wel weet is lekker eten heel belangrijk voor de Spanjaarden! De Spaanse keuken kent veel lekkernijen. Echte Spaanse kerstaanraders zijn Turron uit Alicante, Bacalao met bloemkool, krab, kreeft, Sint Jacobsschelpen, geroosterde gamba´s en kalkoen.

Andere typische recepten voor kerst in Spanje zijn gerechten met sinaasappel. zoals gekarameliseerde sinaasappels, geflambeerde sinaasappels, visfilet á l´orange, er is een ontzettend grote keuze!

Op Driekoningen wordt er als ontbijt of na de lunch een typische cake met versieringen van gedroogd fruit gegeten, oftewel "Roscón de los Reyes". Het fruit symboliseert de robijnen en smaragden van de drie koningen. Er zijn 2 figuren verstopt in de cake. Een cadeau dat jou, wanneer je het vind, voor de rest van de dag konig of koningin maakt. En een boon, wat betekent dat degene die deze vindt de volgende keer de cake moet betalen.

Nadat kerst voorbij is hebben de Spanjaarden nog een leuke traditie. Op 28 december wordt er namelijk ´1-april´ gevierd. Dit heet in Spanje de Dag van de Onschuldige Heilige of "Día de los Santos Inocentes". Op deze dag halen de Spanjaarden grappen uit met hun vrienden en familie en verschijnen er rare en absurde berichten in de krant.

 

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.