Zoals je weet bestaat Spanje uit het Spaanse schiereiland, de Balearen en de Canarische Eilanden. Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat er ook nog twee enclaves in Marokko liggen die bij Spanje horen, Ceuta en Melilla. Zo zijn er nog veel meer Spaanse weetjes die je waarschijnlijk nog niet weet. Zoals dat er naast de officiele nationale Spaanse taal er ook nog vier officiele regionale talen in Spanje zijn.

Melilla en Ceuta

Melilla en Ceuta zijn twee spaanse enclaves die voor de kust van de Middelandse-Zee in Marokko liggen. Het buurland van deze enclaves is Marokko. Melilla ligt op en kleine 20 kilometer afstand van Nador en Ceuta ligt wat dichter bij het Spaanse vasteland, in de buurt van de Straat van Gibraltar. De enclaves zijn vanuit Spanje makkelijk te bezoeken. Zo zijn er dagelijks vanuit verschillende steden in Spanje ferry overtochten. Wat het aantrekkelijk maakt om deze steden te bezoeken is dat Ceuta en Melilla wel behoren tot de Europese Unie, maar uitgezonderd zijn van de Europese belastingwetgeving. Belastingvrij winkelen dus! Deze enclaves behoren tot Spanje omdat tot 1950 Marokko bij Spanje hoorde. In 1950 kreeg Marokko onafhankelijkheid, maar hield Spanje wel de twee enclaves, Ceuta en Melilla. In Ceuta en Melilla wordt dan ook Spaans gesproken, wel is een paspoort nodig bij een bezoek aan deze steden, omdat deze steden niet binnen Europa liggen.

De Spaanse taal

Naast de Spaanse taal die overal in Spanje gesproken wordt, zijn er net als in Nederland ook verschillende dialecten te vinden in Spanje. Echter zijn in Spanje vier van deze dialecten benoemd tot officiele reginonale taal. Galicisch, Baskisch, Catalaans en Valenciaans. In Cataluña en Baskenland word hun regionale taal vaak gezien als belangrijkste taal. Op veel openbare plekken zoals op verkeersborden zul je in die gebieden dan ook eerst het Catalaans of het Baskisch vinden en daaronder staat dan de Spaanse betekenis aangegeven.

De Spaanse klimaat

Nu weet je al veel informatie over Spanje. Je zult ook wel weten dat Spanje een zeer geschikte overwinteringsbestemming is. Maar echter niet alle gebieden in Spanje zijn geschikt om te overwinteren. Spanje kent namelijk drie klimaatgebieden. De zuid en oostkust van Spanje hebben een meditteraan klimaat, net zo als de eilanden en de enclaves. Het noorden en noordwesten van het vasteland van Spanje heeft een zeeklimaat, en tot slot heeft het centrale binnenland een landklimaat. Het binnenland en de noordwest kant van Spanje kun je vergelijken met het Nederlandse klimaat, deze heeft milde winters en koele zomers. Natuurlijk kunnen er in Spanje net als in Nederland uitschieters tussen zitten waardoor het of warmer of koeler. De eilanden, Ceuta, Melilla, de zuid en oostkust zijn dus de beste overwinteringsbestemmingen.

 Photo by i-Dave

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.