Met moerassen zo groot als de Benelux en een biodiversiteit waar je ‘u’ tegen zegt, is het Amazonegebied het grootste gebied op aarde waar niets anders dan puur natuur te vinden is. Het gebied is verspreid over 9 landen in Zuid-Amerika en de langste rivier van de wereld stroomt er dwars doorheen. Naast de aanwezigheid van een enorme biodiversiteit wonen er ook inheemse stammen in het gebied die in alle onwetendheid van de moderne beschaving ten alle tijden profiteren van wat het regenwoud van het Amazonegebied te bieden heeft.

  • Het Amazonegebied bedekt een groot deel van Brazilië; maar liefst de helft van het hele gebied bevindt zich in dit land.
  • Dwars door het grootste regenwoud op aarde stroomt de Amazone; volgens enkele metingen de langste rivier op aarde, maar nog steeds in strijd om deze titel met de rivier de Nijl.
  • Er zijn nog steeds mensen op aarde die nog nooit van een computer of zelfs een fiets hebben gehoord en enkel en alleen leven van wat de natuur ze biedt. De inheemse stammen leven van het Amazoneregenwoud.

In Latijns-Amerika bevindt zich het enorme Amazonegebied, dat bekend staat als het grootste regenwoud op aarde. Het Amazonegebied wordt ook wel Amazonebekken of het Laagland van de Amazone genoemd. Het gebied wordt zo genoemd vanwege de rivier die er dwars doorheen stroomt: de Amazone. In 1541 voer de conquistador Francisco de Orellana deze rivier af toen hij bestookt werd met giftigde pijlen door krijgers. De conquistador dacht dat deze krijgers vrouwen waren en noemde ze ‘Amazonen’ in het reisverslag.

Met een oppervlakte van wel 7 miljoen km2 is het bijna even groot als heel Australië en bedekt het zo’n 9 landen in Latijns-Amerika: Brazilië, Peru, Ecuador, Colombia, Guyana, Bolivia, Frans-Guyana, Venezuela en Suriname. Zo’n 50% van het hele gebied bevindt zich in Brazilië en bedekt daarmee een groot deel van het land. Niet alleen de grootte van het gebied is indrukwekkend, het heeft ook een enorme biodiversiteit. Ten eerste bevat het moerassen die qua grootte vergelijkbaar zijn met de hele Benelux! Dit komt onder andere door het feit dat er zeker 10 meter regen valt per jaar, waardoor een groot stuk van het gebied vaak onder water staat en moerassen veroorzaakt. Ten tweede leeft 20% van alle vogelsoorten in de wereld in het Amazonegebied en is het de thuisbasis van maar liefst 100 miljoen soorten insecten. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer andere (veelal beschermde) diersoorten die in het Amazonegebied leven. Een voorbeeld hiervan is de jaguar, een dier dat graag in de buurt van water leeft in een omgeving die zo bebost mogelijk is. Het regenwoud is dus de perfecte thuisbasis voor jaguars. Van mini aapjes van 150 gram tot mega spinnen ter grootte van een tennisbal, het Amazonegebied heeft het allemaal! Als laatste heeft het een enorme biodiversiteit omdat de beplanting en bebossing zeer gevarieerd is. Volgens deskundigen kan één vierkante kilometer van het regenwoud wel 75.000 soorten bomen bevatten plus nog eens 150.000 typen planten. De waterlelie uit het Amazoneregenwoud is met een diameter van 2 meter de grootste bloem van de wereld en prachtig om te zien. De diversiteit van de soorten planten in het Amazonegebied is de hoogste van de wereld.

De Amazonerivier begint zijn 6500 kilometer lange reis in Peru, waar hij ontspringt in het Andesgebergte. Tot dat de rivier Brazilië bereikt, stroomt hij met tientallen andere rivieren in de bovenloop van het traject. Eenmaal aangekomen in Brazilië (het Laagland van de Amazone) is het inmiddels een enorme rivier geworden met een gigantische waterstroom die haar weg vervolgt door Ecuador, Boliva en Colombia. Het meest typerende van de Amazone is haar kleur; de Amazone is geel-/bruinkleurig. Het water van de rivier dat in de Atlantische Oceaan terecht komt, is nog lang te onderscheiden van het zeewater.

Naast de 100 miljoen insecten wonen er ook zo’n 300.000 mensen die behoren tot inheemse stammen in het Amazonegebied, waarvan ongeveer 180.000 indianen die in absolute onwetendheid leven. De indianen hebben nog nooit contact gehad met de moderne beschaving en weten dan ook niets over de dingen die wij als vanzelfsprekend zien. De inheemse stammen zijn geheel afhankelijk van wat het regenwoud ze biedt. Zo halen ze al hun voedsel uit de beplanting en de dieren en worden er zelfs medicijnen gemaakt van speciale planten. Daarnaast biedt het regenwoud goede schuilplaatsen voor hele families en kan er genoeg gereedschap gemaakt worden van het sterke hout van de bomen.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.