In het noorden van Spanje ligt de Baskische stad Bilbao, de hoofdstad van de provincie Biskaje. De stad is bekend doordat het één van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela is, maar vooral omdat de stad beschikt over één van de wereldberoemde Guggenheim museums. ‘Museo Guggenheim de Bilbao’ behoort naast de Peggy Guggenheim Collectie in Venetië, het Guggenheim in New York en het Guggenheim in Abu Dhabi tot de beroemde Solomon R. Guggenheim Foundation. De Guggenheim museums zijn volgens velen de belangrijkste museums voor de moderne kunst en staan vaak bovenaan de lijst van kunstliefhebbers.

  • Het zogenaamde ‘Bilbao-effect’ staat voor het feit dat één gebouw zoveel bezoekers kan trekken naar een wat mindere populaire stad.
  • Het Bilbao Guggenheim museum is het bekendste gebouw van het Baskenland in Spanje.
  • Vanaf de stadskant lijkt het gebouw op een zilveren bloem, maar vanaf de andere kant lijkt het op een groot varend schip.

In 1997 opende het Guggenheim Bilbao haar deuren voor het publiek. De kunstwerken die geëxposeerd worden, lopen uiteen van popart tot Picasso. De vaste Guggenheim collecties zijn het meest gefocust op de moderne kunst  en de plastische kunst van de twintigste eeuw zoals Salvador Dalí, René Magritte en Andy Warhol en worden verspreid over de vier museums.

Guggenheim museums staan bekend om de indrukwekkende architectonische gebouwen. Zo lijkt het Guggenheim in New York op een futuristische theekop met één grote lange spiraal naar boven waarbij je af en toe een afslag naar een zaaltje kunt nemen, in plaats van het wisselen van verdiepingen via een trap. Het gebouw in Bilbao lijkt op een groot varend schip en is ontworpen door de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry, die het deconstructivisme vertegenwoordigt. Deconstructivisme is een moderne architectuur die ervan uitgaat dat de moderne maatschappij verwarrend en onzeker is en laat dat zien in haar bouwwerken. Het Guggenheim Bilbao laat dat ook zeker zien. Het gebouw bestaat merendeels uit schubvormige titanium platen waardoor het gebouw wel 100 jaar kan schitteren door de reflectie van het zonlicht. Om toch de vele kunstwerken te beschermen tegen de warmte en het zonlicht, zijn er talloze glazen wanden geconstrueerd. Het gebouw wekt ook de indruk dat het elk moment in elkaar kan zakken – het effect van het deconstructivisme.

Het Guggenheim in Bilbao behoort tot de beroemdste musea van Spanje, samen met het Prado in Madrid en het Picasso museum in Barcelona. Het Guggenheim Bilbao is een groot succes en kan gezien worden als hét bewijs dat een gebouw in staat is om een hele stad op de kaart te zetten. Dit wordt ook wel het ‘Bilbao-effect’ genoemd. Bilbao als stad zelf is niet een toeristische trekpleister, maar door het Guggenheim museum trekt het toch erg veel bezoekers. Voor moderne kunstliefhebbers is het Guggenheim in Bilbao een van de belangrijkere en meest interessante musea in Europa en alleen al het gebouw van buiten is adembenemend.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.