Filmfestival in San Sebastian

Het Internationale Filmfestival in San Sebastian, Spanje is het meest prestigieuze festival in Spanje en daarbij ook één van de belangrijkste festivals in Europa, vanwege de toonaangevende films die er gepresenteerd worden en de internationale gevolgen hiervan. Het is het enige filmfestival in Spanje dat gezien wordt als een A categorie evenement, één van de slechts 13 in de hele wereld! Het festival wordt gehouden in Donostia-San Sebastian, één van de mooiste noordelijke steden in Spanje, gelegen aan de kust van de regio Baskenland. De stad is in deze periode gastheer van bekende filmsterren als, Robert De Niro, Richard Gere, Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Mel Gibson, Demi Moore, Naomi Watts en Brad Pitt en grote regisseurs als Roman Polansky, Francis Ford Coppola en Pedro Almodovar.

De officiële awards voor het filmfestival in San Sebastian zijn: Gouden Schelp voor de Beste Film, Zilveren Schelp voor de Beste Regisseur, Zilveren Schelp voor de Beste Actrice, Zilveren Schelp voor de Beste Acteur , Speciale Jury Prijs, Jury Prijs voor Beste Cinematografie, Jury Prijs voor het Beste Scenario

Filmfestival in Málaga

Het filmfestival in Málaga is alleen voor de Spaanse cinema en is daarmee dus niet internationaal georiënteerd. De officiële naam van het evenement is ‘Festival de Málaga Cine Español (FMCE)’ en voerde vanaf 1998 de Spaanse filmindustrie. Zoals de meesten wel weten is Málaga de geboortestad van de beroemde, internationale acteur Antonio Banderas; één van de redenen dat de stad zo’n sterke aansluiting heeft bij de Spaanse film. Officiële awards van dit festival zijn: de Gouden en Zilveren Bignagas voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Actrice, Beste Acteur, Beste Muziek, Beste Cinematografie et cetera. In de afgelopen edities laat het festival ook Latijns-Amerikaanse Spaanstalige films toe in de sectie Territorio Latinoamericano (letterlijk: Latijns-Amerikaans terrein). Het resultaat van het toelaten van Latijns-Amerikaanse films is een gerenoveerde impuls in Spanje van deze minder bekende filmsector én het delen van ideeën tussen beiden.

Sitges Festival

Naast de beroemde filmfestivals in Málaga en natuurlijk San Sebastian, heeft ook Sitges in de autonome staat van Catalonië een filmfestival: ‘El Festival de Cinema Fantàstic de Sitges / Catalunya’. Het is één van de meest bekende filmfestivals. Het Sitges festival vond voor het eerst plaats in 1967 in, hoe kan het ook anders, Sitges; een toeristische stad aan de Middellandse Zee, op 40 km afstand van Barcelona. Sitges is een geweldige plek voor alle filmliefhebbers om de beste nieuwe én aankomende films in speciale voorstellingen te bewonderen. In de afgelopen edities ontving het festival maar liefst 50.000 toeschouwers! Gedurende het festival hebben een aantal van de meest beroemde regisseurs, producenten en acteurs hun nieuwe werk gedeeld. Enkele grote namen die over de rode loper van het Sitges filmfestival hebben gelopen zijn: Vin Diesel, Tony Curtis, Guillermo del Toro, Jeroen Krabbé, Eli Roth, Joanna Cassady, Julia Adams, Guy Maddin, David Cronenberg en nog velen meer! Daarnaast hebben met trots onder andere deze belangrijke films hun debuut gevierd tijdens dit festival: Brotherhood of the Wolf (2001), The Bourne Identity (2002), Kill Bill (2003), The Holy Mountain (1973), Mulholland Drive (2001), en vele anderen. De filmfestivals in Spanje zetten Spanje op de kaart!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.