Het European Community Action Scheme for the Mobility of University Students, of in het Nederlands: het Actieplan voor de Mobiliteit van Universitaire Studenten van de Europese Gemeenschap, beter bekend als ERASMUS, is een project van de Europese Unie dat ontwikkeld is om de culturele uitwisseling tussen studenten uit landen van de Europese Unie, de drie landen van de European Economic Area (Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen), Zwitserland en Turkije te bevorderen. De naam ‘Erasmus’ is gekozen ter ere van de theoloog, filosoof en humanist Erasmus van Rotterdam.

Het uitwisselingsprogramma werd in 1987 gecreëerd als een product uit initiatief van ‘AEGGEE Europe’, een multi-nationale studentenorganisatie. Het initiatief werd door de Europese Commissaris van Onderwijs ontvangen en sterk ondersteund door de presidenten van Frankrijk (F. Mitterrand) en Spanje (F.Gonzalez). In 1995 werd het programma opgenomen in het kader van het ‘Socrates Plan’ en werd definitief opgericht in 2000, toen het goedgekeurd werd door het ‘Socrates Plan II’. (Het ‘Socrates Plan’ is een initiatief van de Europese Commissie op het gebied van Educatie) In 2007 werd het ‘Socrates Plan’ vervangen door de zogenaamde ‘LLL’ (Life Long Learning).

Het doel van het Erasmus programma is “het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs in Europa en de dimensie versterken door het bevorderen van de internationale samenwerking tussen universiteiten, het stimuleren van de mobiliteit in Europa en het verbeteren van de transparantie en de volledige academische erkenning van cursussen en certificeringen in de gehele Unie”.

Om te profiteren van de mogelijkheden die het Erasmus programma biedt, hoef je alleen maar een student van een universitaire of Bachelor opleiding te zijn die het eerste jaar afgerond heeft én een burger is van één van de landen die onder het programma vallen. Studenten kunnen drie maanden tot een jaar in een ander Europees land dan hun thuisland studeren en credit verdienen. Een andere optie is het deelnemen aan een uitwisselingsprogramma waarbij je stage loopt in een gastland en waarbij het werk dat je doet ook opgenomen mag worden in je curriculum vitae. Tegenwoordig krijg je hier op veel hogescholen en universiteiten ook credits (studiepunten) voor.

Erasmus in Spanje

Ook is er een Erasmusbeurs om studenten te helpen een deel van de extra kosten van het leven in het buitenland te dekken. De beurzen zijn afhankelijk van het land waar je verblijft en in Spanje variëren ze zelfs per autonome gemeenschap. De beurzen dekken vrijwel nooit de totale extra kosten, maar ze geven je wel wat extra hulp van zo’n 200 tot 800 per maand.

De mogelijkheden die het programma biedt hebben Erasmus een unieke levenservaring gemaakt voor vele jongeren in Europa. Het geeft ze de kans om  -vaak voor de eerste keer- te ervaren hoe het is om in het buitenland te wonen. Hun kennis van andere culturen binnen de Europese Unie zal toenemen en ze de kans geven studenten uit andere landen te ontmoeten en te leren over wonen, socialiseren en integreren in het land van hun tijdelijke verblijf. Spanje is dé bestemming voor Erasmus studenten. Maar liefst 6 van de 10 populairste steden voor Erasmus studenten zijn Spaanse plaatsen: Granada, Valencia, Madrid, Sevilla, Salamanca en Barcelona. De conclusie hiervan is dat het begrip Europeanisme begint aan te slaan bij jongeren van de Europese Unie met behulp van deze multi-nationale ervaringen.

Het Erasmus programma werd bekroond met de ‘Prince of Asturias Award for International Cooperation’ in 2004 als “één van de meest belangrijke culturele uitwisselingsprogramma’s in de geschiedenis van de mensheid”.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.