De Spaanse Bijenkorf, zo zouden we deze Spaanse warenhuisketen wel kunnen noemen. El Corte Inglés is één van de wereldleiders in warenhuizen en bestaat al meer dan 70 jaar. Zo klein ze eind 19e eeuw begonnen zijn, zo groot zijn ze nu. El Corte Inglés heeft alles: van make-up tot een staafmixer en van een blik bonen tot een stylische outfit.

  • Sinds de stichting in 1940 heeft het warenhuis heel wat ervaring opgebouwd en kun je er terecht voor bijna alles wat je nodig hebt. De letterlijke vertaling van El Corte Inglés in het Nederlands is De Engelse Snit.
  • Naast de warenhuizen heeft de Spaanse Distributiegroep El Corte Inglés ook nog andere ketens, waaronder ‘Viajes Corte Inglés’ en het bekende Sfera. Sommigen van deze keten bevinden zich alleen in El Corte Inglés zelf, anderen hebben ook eigen filialen.
  • Met 87 filialen van El Corte Inglés in totaal is het warenhuis niet te missen. Iedere stad in Spanje heeft er sowieso één en ze bevinden zich allemaal op een prominente plek in de stad. Het warenhuis heeft nu ook 2 filialen in Portugal.

De eerste Corte Inglés

Het begon allemaal met een klein winkeltje op de hoek van de straat ‘Calle Preciados’ in Madrid in 1890, opgericht door Ramón Areces. Het winkeltje was gericht op kleding voor kinderen en maatwerk. Pas in 1940 kreeg het de officiële naam El Corte Inglés S.L., welke in 1952 omgevormd werd naar Sociedad Anónima, S.A. (Naamloze Vennootschap). Toch duurde het nog 22 jaar voordat het tweede filiaal werd geopend. In 1962 besloot El Corte Inglés ook Barcelona omver te blazen met dit nieuwe type winkel en het sloeg aan. Binnen de kortste keren ontstonden er nieuwe warenhuizen in verschillende steden van Spanje. Het doel was en is nog steeds de doelgroep een volledig assortiment aan te bieden op elk gebied: van lichamelijke verzorging en mode tot woonaccessoires en boodschappen. Het is daarom ook niet voor niets dat de warenhuizen van El Corte Inglés allemaal meer dan 4 verdiepingen hebben. De grootsten hebben 9 verdiepingen en bevatten zelfs een parkeergarage en wisselkantoren voor vreemde valuta.Apotheken, hakkenbarren, opticiens, tabakszaken, kledingzaken of een supermarkt; je kunt het zo gek niet bedenken of El Corte Inglés heeft het. Dit allemaal om de klant alles te geven wat die nodig heeft. Onlangs heeft het warenhuiseen methode bedacht waardoor klanten op alle verdiepingen kunnen winkelen zonder bij ieder merk afzonderlijk af te hoeven rekenen. Met het boekje Carta de Compras kunnen klanten in één keer al hun spullen afrekenen door middel van een stickersysteem.

Het warenhuis El Corte Inglés verkoopt veel merken door middel van een soort store-in-store systeem. Make-upmerken zoals bijvoorbeeld L’Oreal Paris en Maybelline New York hebben een eigen afdeling met een eigen kassa en vertegenwoordiger om het merkt te verkopen. Hetzelfde gebeurt met kledingmerken en –winkels die hun producten in El Corte Inglés verkopen. Zo hebben bijvoorbeeld Desigual, Mango en Tommy Hilfiger ook eigen afdelingen. Naast de verschillende merken die El Corte Inglés verkoopt, heeft het ook een eigen merk. De meest bekende is waarschijnlijk ‘Sfera’, een merk dat niet alleen kleding verkoopt, maar ook make-up en lichaamsverzorgingsproducten en naast afdelingen in het warenhuis ook eigen filialen heeft. Verder zijn er de keten Telecor (telecommunicatie), Hipercor (hypermarktketen), Supercor (supermarktketen), Opencor (gemakswinkels), Viajes Corte Inglés (reizen), Bricor (bouwmarkten), Informática Corte Inglés (software)en Óptica2000 (Opticiens en audiciens).

Met 87 filialen in totaal is El Corte Inglés de grootste groep warenhuizen van Europa. Vanaf 2001 heeft het ook 2 vestigingen in Portugal: Lissabon en Porto (2006). In Spanje heeft iedere autonome regio minimaal één vestiging van El Corte Inglés, behalve de autonome regio La Rioja. Bijna elke stad in Spanje heeft de publiekstrekker in haar bezit. De grote Spaanse steden hebben er zelfs twee of drie. De grootste steden van Spanje hebben er natuurlijk heel wat meer: Madrid loopt op kop met maar liefst 11 Corte Inglés warenhuizen, daarna komen Barcelona (5) en Valencia (4). De warenhuizen van El Corte Inglés zijn alleen al leuk om rond te kijken, zeker de moeite waard om te bezoeken dus!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.