Sinterklaas in Spanje...?

Het feest van de "Drie Koningen" is in Spanje een belangrijke feestdag. Waar in Nederland alle kinderen zich verheugen op de komst van Sinterklaas, verheugen de kinderen in Spanje zich op 5 januari. Op deze dag komen namelijk, los Reyes Magos, de drie koningen aan.

Het verhaal van Driekoningen vindt zijn oorsprong in een bijbelverhaal van de apostel Matteüs. Hij beschrijft het verhaal van drie Wijzen uit het Oosten, die door het volgen van een heldere ster aan de hemel, op zoek gaan naar de pasgeboren koning der Joden. Zij komen uiteindelijk aan in een stal in Bethlehem en vinden hier Maria, met haar pasgeboren kindje Jezus. De drie koningen - Melchior, Caspar en Balthasar bieden Maria en het kindje 3 geschenken aan: goud, wierook en mirre.

Net als in het bijbelverhaal brengen de drie koningen ook in Spanje geschenken mee voor de kinderen. Elk jaar schrijven de kinderen "la carta a los Reyes Magos", een soort verlanglijstje met geschenken die ze wensen. In de nacht van 5 op 6 januari zetten kinderen hun schoentje op het balkon, onder de kerstboom of voor het raam, zodat de koningen ze goed kunnen zien. Ook wordt er vaak voor de koningen wat snoepgoed neergelegd en wat hooi en suikerklontjes voor de kamelen. Die nacht gaan de drie Koningen alle huizen langs en de volgende ochtend zijn het snoepgoed en het hooi verdwenen en liggen er cadeautjes klaar. Maar natuurlijk wel als de kinderen het hele jaar lief zijn geweest, want wie niet lief is geweest krijgt in eerste instantie wat carbón dulce, zoete snoepjes die op zwarte steenkool lijken. Deze zijn een waarschuwing voor stoute kinderen en kunnen worden vergeleken met de roe of de zak van Sinterklaas bij ons in Nederland.

Op 5 januari worden in heel veel plaatsen in Spanje optochten georganiseerd,  welke "la Cabalgata de los Reyes Magos" worden genoemd. De optocht in het Spaanse Alcoy in Alicante wordt gezien als de oudste Driekoningen optocht van Spanje en er zijn al beschrijvingen van gevonden uit 1866. Tijdens de optochten zijn de straten gevuld met kerstlichtjes en muziek en staan ze vol met ouders en kinderen. Tijdens de optocht rijden er praalwagens door de straten en op een van deze praalwagens zijn de drie Koningen te vinden. Soms zitten de Koningen ook op kamelen en lopen er paarden mee in de optocht. Vanaf de praalwagens wordt tijdens de optocht vaak snoep naar de kinderen gegooid en soms ook kleine cadeautjes. Op de dag van de intocht zijn alle scholen gesloten en ieder jaar zendt de Spaanse televisie de optocht live uit, ieder jaar vanuit een andere stad.

Tijdens de dagen voor Driekoningen vind je overal speciaal gebakken kransen, in een ronde vorm en versierd met gekonfijt fruit en suiker, genaamd "rosca de reyes" of "roscón de reyes" (de ring van de koning). Traditiegetrouw wordt deze koningskrans op 6 januari als ontbijt gegeten. Vaak zit in de krans een boon verstopt en degene die de boon vindt is op die dag de koning en mag bepalen wat er die dag gedaan wordt en wat er gegeten wordt.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.