Toen de republikeinen in 1931 met een kleine meerderheid de verkiezingen won, kwam er een einde aan de Spaanse monarchie. Dit zorgde voor enkele conflicten in Spanje en er ontstonden sterke tegenstellingen tussen links (republikeinen) en rechts (nationalisten).

Na de verkiezingen in 1931 ontstonden er grote tegenstellingen tussen links en rechts. Uiteindelijk zorgde de kleine linkse meerderheid voor een zeer linkse grondwet tot ergernis van de nationalisten. In 1932 probeerden de nationalisten een staatsgreep uit te voeren, maar deze mislukte. In november 1933 vonden er nieuwe verkiezingen plaats en de rechtse partijen wonnen. Dit ging goed tot oktober 1934. Toen trad een zeer rechtse partij tot de regering toe en dit zorgde voor opstanden vanuit de linkse bevolking. De linkse leider riep een revolutie uit en tijdens deze opstand verklaarde Catalonië zich onafhankelijk.

De burgeroorlog was begonnen

In februari 1936 vonden er nieuwe verkiezingen plaats tussen de republikeinen en de nationalisten. Met een kleine meerderheid wonnen de republikeinen weer. In april dat jaar vonden er aanslagen plaats die werden opgeëist door rechtse groeperingen. De burgeroorlog was begonnen. Toen in juli 1936 de moord op José Calvo Sotelo plaats vond was dat de aanleiding voor het leger van Spaans Marokko om onder leiding van Francisco Franco op te rukken naar het Spaanse schiereiland. Al snel sloten Cadiz, Zaragoza, Sevilla en Burgos zich aan bij de nationalisten onder leiding van Franco.

De nationalisten kregen vrijwillige steun van Duitsland en Italië. De republikeinen kregen steun van Rusland. De nationalisten hadden een leger met een grote militaire achtergrond. Dit zorgde er dan ook voor dat in 1936 al 50% van het Spaanse schiereiland in handen was van de nationalisten. Vooral Baskenland en Catalonië waren lastig te overwinnen. In 1937 werd dan toch Bilbao overwonnen en in 1938 waren de nationalisten het meest succelvol, ze kregen Catalonië in handen. Alleen de grote steden Barcelona, Valencia en Madrid waren nog niet in nationalistische handen. Toen aan het einde van 1938 de Russen zich terug trokken was het nog maar een kwestie van tijd voordat de republikeinen overwonnen werden. In januari 1939 werd Barcelona overwonnen en in april dat jaar volgde ook Valencia en Madrid.

Guernica

Tijdens de burgeroorlog vond er een groot bombardement plaats in Guernica. Dit bombardement vond plaats onder leiding van Francisco Franco en kostte aan 1500 mensen het leven en er vielen 800 gewonden. Dit bombardement schudde heel West-Europa wakker. Pablo Picasso maakte een reusachtig schilderij van de stad Guernica. Picasso beeldde niet af hoe de stad eruit zag tijdens de oorlog. Picasso wilde het gevoel dat de mensen hadden tijdens dit bombardement overbrengen.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.