Equador, de Spaanse benaming voor het woord Evenaar. Het land ligt dan ook op de nullijn die de wereld verdeeld in het noordelijk en zuidelijk halfrond. Het wordt omringd door Peru, Colombia en de Stille Oceaan. Het land heeft een bloeiende traditie van nationale feestdagen, festivals en feesten. Kleurrijke en uitbundige feesten komen maandelijks voor en horen bij de Equadoriaanse cultuur. Deze feestdagen staan vaak in het teken van de geschiedenis van het land. Elk jaar op 24 mei viert het Equadoriaanse volk zijn onafhankelijkheid en herdenkt het het verslaan van de Spanjaarden in 1822. Deze gebeurtenis is bekend als de ‘Slag bij Pichincha’.

  • De Slag bij Pichincha is het laatste gevecht van de onafhankelijkstrijd tussen Spanje en Equador. Jaarlijks op 24 mei herdenkt het volk deze strijd en viert het hun vrijheid.
  • De naam ‘Slag van Pichincha’ komt van de vulkaan Pichincha, die zich naast de hoofdstad Quito bevindt. Het gevecht vond plaats op de hellingen van de vulkaan, vandaar ook de naam.
  • De festiviteiten op 24 mei bestaan uit optochten met kinderen of met militairen in de grotere steden. Door middel van deze optocht eren de Equadorianen de geschiedenis van het land en laten ze hun trots zien. Ook wordt er veel gefeest, gedronken en vooral genoten van de vrije dag.

Equador werd voor het eerst veroverd door de Spanjaarden in 1534 onder leiding van Francisco Pizarro. Zij stichtten de stad ‘Muy noble y muy leal ciudad de San Francisco de Quito’ de zeer hoogstaande en zeer loyale stad van Sint Fransiscus van Quito, wat nu de huidige hoofdstad Quito is. Door de Spaanse bezetting groeide Quito tot een stad met meer dan 10.000 inwoners. Ondanks de groei riep de stad in 1809 voor het eerst onafhankelijkheid uit.

De slag van Pichincha dateert terug uit het jaar 1822 toen de Equadoriaanse onafhankelijkheidsstrijders het Spaanse leger versloegen op de hellingen van de vulkaan Pichincha. Deze vulkaan bevindt zich naast de hoofdstad Quito op 3500 meter boven de zeespiegel en is nog steeds actief. Na deze militaire overwinning sloot het land zich aan bij de republiek Groot-Columbia tot 1830, toen viel de republiek uit elkaar. Officieel werd Equador dus een onafhankelijke republiek in 1830, maar het equadoriaanse volk beschouwt 24 mei als de echte onafhankelijkheidsdag.

Op 24 mei in Equador

Op 24 mei is dan ook heel Equador en ook de tropische Galapos-eilanden in een feeststemming. Schoolkinderen lopen in hun schooluniform optochten door de kleinere steden en eren de geschiedenis van het land. In de grotere steden zijn er militaire parades en die worden bekeken door toeristen, bezoekers en de equadoriaanse bevolking zelf. Op de Galapos Eilanden is een speciale optocht. Deze optocht wordt ook gelopen door schoolkinderen in uniform, maar de student met het hoogste gemiddelde krijgt het privilege om de Equadoriaanse vlag dragen. Dit is een hele eer en er wordt dan ook heel het jaar voor gewerkt.

De onafhankelijkheidsdag van Equador is niet de meest fascinerende feestdag van het land, maar het laat wel de geschiedenis van het land zien en de trots van de bevolking. Het is een perfecte kans om je tussen de lokale bevolking te mengen en als je toch door Equador of de Galaposeilanden reist tijdens deze dag, zoek een gaatje in je reisplanning en stop even om van deze historische dag te genieten.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.