Equestrian ook wel Paardensport is een bekend fenomeen in Andalusië, het zuiden van Spanje. De kunst van het paardrijden met echte Andalusische Spaanse paarden. Deze Spaanse paarden worden ook wel de Andalusiër en Pura Raza Española (PRE) genoemd. Deze Andalusiër wordt vaak gebruikt in shows en andere spektakels door het uiterlijk.

Over de geschiedenis van de Pura Raza Española wordt vaak gediscusseerd. Er zijn namelijk vele misverstanden de wereld in gebracht. Allereerst is het grootste misverstand dat dit Spaanse paard bloed zou hebben van het Arabische paard. In de PRE komt helemaal geen Arabisch bloed voor. Het tweede grote misverstand is dat het ras in de 15e eeuw gezuiverd en gefokt zou zijn in een Kartuizer (klooster voor kluizenaren).

De Andalusiër wordt herkent door de lange, zilverwitten en vooral zijdeachtige manen en een lage staart. Dit zuivere en edele ras wordt alleen nog overtroffen, qua zuivere bloedlijn, door de Arabier. Deze Spaanse paarden zijn meestal in de schimmel kleur en worden witter naarmate het ze ouder worden.

Het karakter van de elegante Andalusische paarden kan omschreven worden als moedig, temperamentvol en vooral zeer meegaand. Hierdoor worden de hengsten ook meestal niet gecastreerd om hun zachtmoedige karakter. Deze Spaanse paarden vertrouwen hun berijder, een uitstekende partner in oorlogstijd. De Andalusiër bewijst zich vandaag de dag nog bij stierengevechten. Het zijn trotse, eerlijke en vooral intelligente partners van de mens. Een dier dat snel leert en bijna nooit wangedrag vertoond.

Omdat het Spaanse paard zo makkelijk in de omgang is worden deze paarden over de hele wereld gebruikt voor zowel shows als voor het circus, vrijheidsdressuur en ook voor gewone rijscholen. Bij Spaanse rijscholen komt de elegantie van de Andalusiër goed naar boven door hun moed en wendbaarheid.

In Spanje worden nog drie verschillende rijkunsten beoefend. Deze drie zijn: "Doma Clásica", "Alta Escuela" en "Doma Vaquera". Deze kunst en cultuur komen samen in al deze rijkunsten door de Pura Raza Española. In Andalusië zijn veel van deze shows waar al deze rijstijlen in terugkomen.

Doma Clásica

De Doma Clásica is een klassieke rijkunst uit de Renaissance. Deze rijstijl met de Pura Raza Española werd vooral door de adel beoefend. De Doma Clásica is een eeuwenoude kunst die veel gebruikt wordt op dressuurwedstrijden over de hele wereld.

Alta Escuela

Alta Escuela, ook wel de Oude School genoemd. De stijl van paardrijden werd vooral veel in het leger gebruikt. Het doel van de Alta Escuela is imponeren en ruimte creëren voor andere manschappen. Deze Spaanse pas komt ook vaak terug bij shows. Bij de shows zie je ook vooral veel oude en klassieke oefeningen.

Doma Vaquera

De rijstijl de Doma Vaquera mag dé nationale rijstijl van Spanje genoemd worden. Doma Vaquera betekent letterlijk de "training van de veehoeder". De veehoeder (de vaquero) rijdt met zijn paard nog altijd over het land om op zijn vee te letten. De veehoeder rijdt meestal maar met één hand zodat hij met zijn andere hand andere handelingen kan doen. Samen met de Alta Escuela is de Doma Vaquera de oudste rijstijl van Europa.

Paardensport is een belangrijk onderdeel in het dagelijks leven in Andalusië, daarom zijn de paardenshows ook kunst en cultuur geworden voor de toeristen. De Andalusische paarden zijn bekend over de hele wereld, dit zal in de toekomst alleen maar toenemen door het karakter van deze prachtige Spaanse paarden. Zeker een keer de moeite waard om een show te volgen als je in Andalusië bent.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.