Cuzco, een heilige stad in het Inca rijk

Cuzco, gelegen in Peru aan de westkust van Zuid-Amerika. Cuzco is gelegen op 3360 meter boven de zeespiegel en is van het westelijk halfrond de oudste stad. Totdat in de zestiende eeuw de Spanjaarden Cuzco veroverden was het een belangrijke stad in het Inca rijk. Tot de 16e eeuw was Cuzco de Inca hoofdstad van Tawantinsuyu. Sinds 1983 staat het oude centrum van Cuzco op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Cuzco is bij lange na niet de grootste stad van Peru. Cuzco heeft meer dan 300.000 inwoners. De naam Cuzco stamt af van het woord “Quechua” wat navel betekend, de navel van de wereld. Cuzco wordt ook wel de keizerlijke stad genoemd. Vanaf de 13e eeuw leefde de Inca's rondom Cuzco. Cuzco was de Inca hoofdstad van hun rijk. De Inca's leefde tot de zestiende eeuw in Peru. Het Inca rijk breidde zich uit van Noord Argentinië tot Zuid Colombia.

In Cuzco zijn vele bezienswaardigheden uit het Inca rijk terug te vinden. Zo was Plaza de Armas het belangrijkste plein van de stad. Op dit plein is een prachtige kathedraal te vinden en 2 kerken, waaronder Iglesia de Triunfo, de oudste kerk van Cuzco. De twaalfhoekige steen het klooster van Santa Domingo en de Tambomachey zijn andere belangrijke bezienswaardigheden in Cuzco. Tambomachey is gemaakt van kalksteen en gebouwd door de Inca's. In het Inca rijk had het een religieuze functie met water en aarde. Op de dag van vandaag stroomt het water nog steeds door de Tambomachey. Op 24 juni vindt het grootste feest van het jaar plaats in Cuzco, het Inti Raymi feest, het feest van de zon. Dit feest bevat vele tradities en ceremonies uit het Inca rijk.

De Inca trail

In de omgeving van Cuzco ligt de Heilige Vallei. De Heilige Vallei is ideaal voor een dagtrip vanuit Cuzco. Naast dat de Vallei een prachtige omgeving is voor diverse activititeiten zijn er in de Vallei ook diverse overblijfselen van Inca dorpen te vinden. Ook is hier de Inca trail te vinden. De Inca trail is een trektocht van 33 kilometer met een duur van ongeveer vier dagen. Het is de beroemdste trektocht van Zuid Amerika en staat ook wereldwijd in de top 5 van trektochten. De Inca trail is aangelegd door de Inca's in de Heilige Vallei. De Inca trail leidt naar Machu Picchu gelegen op iets meer als 100km van Cuzco. Hoewel Cuzco de hoofdstad van het Inca rijk was wordt vandaag de dag Machu Picchu gezien als de belangrijkste stad van het Inca rijk. Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw Peru veroverden, werd Machu Picchu nooit gevonden. Dit zorgt ervoor dat alles nog hetzelfde is als vroeger, waardoor het nu een van de belangrijkste steden is uit het Inca rijk. De overblijfselen uit het Inca rijk geven de belangrijkste informatie over hoe de Inca's leefden. De Inca's konden niet goed schrijven, dus op de overblijfselen uit het Inca rijk na, is het nog steeds een raadsel hoe de Inca's leefden.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.