Het is het tweede grootste festival van Zuid Amerika en erg in trek bij toeristen. Honderdduizenden mensen uit Peru, Zuid Amerika en de rest van de wereld komen naar de Peruaanse stad Cuzco om het traditionele nieuwe Inca jaar in te luiden. Dit festival heet ook wel de Inti Raymi, het Festival van de Zon. Elk jaar wordt de zonnegod Wiracocha vereerd in Cuzco en in het archeologische Incafort ‘Sascayhuaman’ en viert men het begin van het nieuwe zonnejaar.

  • Elk jaar op 24 juni vindt het Festival van de Zon plaats in Cuzco en omgeving. De Peruaanse naam is Inti (zon) Raymi (festival) en tijdens dit festival wordt de zonnewende gevierd. De zonnewende staat voor het begin van het nieuwe Inca jaar.
  • Het Festival van de Zon is het tweede grootste festival van Zuid Amerika en erg populair.
  • Het festival begint vroeg in de ochtend wanneer de Sapa Inca de zon bedankt voor al haar zegeningen. Het tweede gedeelte is in het oude Incafort Sascayhuaman waar een reconstructie van de oude traditie wordt uitgebeeld door 500 figuranten.

De Inti Raymi is een oude traditie van de Inca religie. Quechua is de taal van de Inca’s en wordt nu nog gesproken door een groot deel van de Inca-indiaanse bevolking in de Peruaanse bergen. In deze taal betekent Inti, zon en Raymi, festival. Vandaar de naam ‘Festival van de Zon’. Volgens de officiële traditie, heeft de eerste Inca deze viering gecreëerd om de zonnewende (ook wel wintersolsticium) te vieren. De zonnewende staat voor de eerste dag van het nieuwe jaar volgens de Inca kalender en begint officieël op 21 juni en eindigt op 24 juni omdat volgens de Inca’s de zon op dezelfde plek blijft tijdens deze dagen. Het festival van de zon wordt daarom pas echt gevierd op 24 juni.

De viering van de Inti Raymi begint om 8 uur ‘s ochtends op het grote plein in de stad Cuzco. De regenboogvlag die als symbool staat voor de Inti Raymi wordt gehesen tijdens de mis in de kathedraal. Als eerste bedankt de Sapa Inca (de leider van het Incavolk), de zon voor al haar zegeningen. Daarna gaat de hele stoet naar het Incafort ‘Sacsayhuaman’, ongeveer 5 kilometer van Cuzco. In het Incafort, ook wel het heilige huis van de zon genoemd, wordt het tweede gedeelte van het Festival van de Zon gevierd. De viering bestaat uit een groot spektakel met 500 figuranten die een reconstructie van de oude ceremonie uitbeelden. Dit hele spektakel is ook volledig in Quechua en de Sapa Inca is het meeste aan het woord. Tijdens het spektakel brengen verschillende figuranten hulde aan hun leider en natuurlijk aan de zonnegod door verschillende dansen, rituelen en muziek.

Het Festival van de Zon is een belangrijk en populair spektakel in de maand juni in Peru. Er worden veel activiteiten georganiseerd tijdens deze dagen zoals live optredens, tentoonstellingen en voorstellingen. Mensen uit de hele wereld, voornamelijk uit Zuid -Amerika en Peru komen naar Cuzco om te genieten van schitterende optredens, swingende muziek en natuurlijk het theater van de Inca ceremonie. Het betreden van het Incafort is gratis en het is mogelijk om stoelen te huren van te voren. Het Festival van de Zon mag echt niet gemist worden als je richting Peru reist!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.