De Maya

De Maya's leefden in een gebied wat nu zuidoost Mexico (Yucatan) is tot aan delen van van wat nu onder andere Belize, Honduras, Guatemala en El Salvador zijn.

Een van de wereldwonderen

1,2 Miljoen toeristen bezoeken ieder jaar de ruïnes van Chichen Itza. Chichen Itza is ideaal als dagtrip vanuit een van de vele badplaatsen in de omgeving zoals Playa del Carmen. Chichen Itza is tussen 600 en 900 na Christus opgericht door de Maya's. Echter pas in de 10e eeuw na Christus werd de stad belangrijk voor de Maya's. Vanaf die tijd was Chichen Itza een van de belangrijkste Mayasteden. In 1850 werd de stad ontdekt door archeologen. Sinds 1988 staat de stad genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op 7 Juli 2007 werd El Castillo, gelegen in Chichen Itza opgenomen als een van de wereldwonderen.

El Castillo is het bekendste Mayamonumenten ter wereld. El Castillo is een piramide die ook een kalender is, de Mayakalender. De piramide bestaat uit 18 niveaus, deze niveaus staan gelijk aan de 18 maanden waaruit een jaar bestaat. Het aantal treden van de piramide, samen met het bovenste plateau maakt een totaal aantal van 365, wat staat voor het aantal dagen per jaar in de Mayakalender. Tot slot heeft de piramide in totaal 52 separate vlakken op de zijkanten van de piramide, wat gelijk is aan het aantal jaren in een eeuw in de Mayakalender. El Castillo is 30 meter hoog, helaas is het voor publiek niet meer mogelijk om de piramide te beklimmen.

Naast de functie van een kalender heeft de piramide nog een ander prachtig effect. Op 21 maart en op 21 september, het begin van de lente en van de herfst, zorgt de stand van de zon voor een prachtig schaduwspel. De stand van de zon en dus zijn schaduw zorgt ervoor dat het lijkt alsof er een 34 meter lange slang langs de trap van de piramide naar boven klimt, en aan de andere kant van de piramide weer naar beneden glijdt. Dit verschijnsel trekt ieder jaar honderden bezoekers van over de hele wereld.

Verder zijn er in Chichen Itza nog vele andere monumenten te vinden. Zo is er het grootste balspeelveld uit de Mayawereld. Ook zijn er diverse tempels aanwezig waaronder de tempel van de tafels, de tempel van de krijgers en de tempel van de jaguars. Ook is er een observatorium te vinden genaamd El Caracol. Dit observatorium gebruikte de Maya's om via de sleuven in het dak van de koepel astronomische waarnemingen te maken.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.