In Nederland heeft iedereen wel eens gehoord van het begrip ‘carnaval’. Of omdat je het hebt gevierd in een van de zuidelijke provincies van Nederland of vanwege het spectaculaire zomercarnaval in Rio de Janeiro. Maar carnaval is niet alleen daar bekend. Ook in Spanje en de rest van Latijns-Amerika wordt het uitbundig gevierd. Carnaval de Oruro is rond februari het grootste jaarlijks evenement dat plaatsvindt in de folkloristische hoofdstad van Bolivia, Oruro. Sinds 2001 staat Carnaval de Oruro vermeld op de Lijst van Meesterwerken en het Orale Immateriele Erfgoed van de Mens van UNESCO.  

  • Het grootste evenement van Bolivia en één van de grootste carnavalvieringen in Latijns Amerika.
  • In 2014 vond het carnaval plaats tussen 28 februari en 3 maart.
  • Het Carnaval van Oruro heeft een unieke, religieuze aard.

Carnaval wordt op vele manieren in Spanje en Latijns-Amerika gevierd, maar het Carnaval de Oruro is anders dan andere carnavalevenementen. Dit folkloristische feest is bijzonder door zijn religeuze aard: de aanbidding van de Virgin (Heilige Maagd) Morena (donkergekleurd) del Socavón (de mijnschacht). Ook wel Virgin de la Candelaria genoemd, de berschermheilige van de mijnschacht.

Het evenement begint officieel 8 dagen voor Aswoensdag met elk jaar weer dezelfde duiveldans, de ‘Diablada’. In tegenstelling tot het carnaval in Rio de Janeiro, waar elk jaar een ander thema wordt gekozen.

De vrijdag, zaterdag en de zondag zijn de drie belangrijkste dagen van het carnaval. Vrijdag is de dag dat het ch’alla ritueel wordt uitgevoerd. Dit ritueel is zeer belangrijk voor de mijnwerkers van Bolivia. Tijdens dit ritueel wordt de Tío de la Mina, de mythologische god van de mijn, geëerd en bedankt voor de bescherming. Na dit ritueel vieren de mijnwerkers een groot feest. Zaterdag is de dag van de bedevaart en de optocht ‘La Entrada’, waar wel 50 dansgroepen uit de omgeving aan mee doen en dan verschillende Boliviaanse dansen presenteren. De ‘La Entrada’ gaat door tot in de vroege uurtjes, tot de eerste zonnestralen tevoorschijn komen op zondag. Tijdens deze vroege ochtenduren mengen alle groepen zich met het publiek om de Virgin de Socavón te groeten.   

Carnaval de Oruro is elk jaar weer een populaire trekpleister. Vanuit binnen-en buitenland komen er veel bezoekers op af. Accommodatieprijzen stijgen tijdens het evenement en er is vaak al vroeg volgeboekt. De stad is voorzien van zitbanken en tribunes en tickets kunnen ter plekke gekocht worden bij verschillende verkopers. Vanuit La Paz (de hoofdstad van Bolivia) worden er zelfs dagtochten naar Oruro georganiseerd. Een excursie naar een ch’alla ritueel is ook erg geliefd bij toeristen.
Na dit ritueel wordt er groots feest gevierd, waar veel water en schuim bij te pas komt. Toeristen zijn vaak het doelwit, dus be prepared!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.