In het zuiden van México in de Mexicaanse staat Chiapas bevindt zich het Nationaal Park ‘Cañón del Sumidero’. In het park bevindt zich een smalle en diepe canyon genaamd Cañón del Sumidero, waar het park ook naar vernoemd is. Het is één van de populairste toeristenattracties van Chiapas. De canyon heeft verticale wanden die op sommige punten wel 1000 meter hoog kunnen zijn. Ook stroomt er een rivier door de 13 kilometer lange canyon.

  • Een niet-toeristische stad die de mensen aan het prachtige park verbindt. Tuxtla Gutiérrez is de ingang van Chiapas én van het stukje natuurschoon van México.
  • De smalle, diepe canyon in het Nationaal Park van México heeft toppen van wel één kilometer hoog.
  • Een druipsteen die eruit ziet als een zeepaardje en een gekleurde grot: de Sumidero Canyon is genomineerd geweest voor één van de zeven natuurwonderen van de wereld.

Rondom de canyon bevindt zich het nationaal park van México, dat bijna 22 hectare van het land bedekt met puur natuur. Aan het park ligt de grootste stad van de Mexicaanse staat, Tuxtla Gutiérrez, die je na aankomst in Chiapas meteen met het natuurschoon verbonden doet voelen. De Mexicaanse staat Chiapas heeft maar één stad, Tuxtla Gutiérrez, en dit is de meest ontwikkelde, bevolkte en dus ook belangrijkste gemeente van de staat. In tegenstelling tot veel andere gebieden is de stad geen toeristische attractie, maar vooral een belangrijke plaats die de toeristen toegang tot de staat biedt. Met een grote luchthaven en een busterminal is Tuxtla Gutiérrez de ingang van Chiapas.

De Sumidero Canyon werd gevormd door scheuren in de aardkorst en erosie van de Grijalva rivier, die er nog steeds doorheen stroomt. Dit proces begon ongeveer 35 miljoen jaar geleden; dit maakt de Sumidero Canyon het zusje van de Amerikaanse Grand Canyon bij de Colorado rivier. De Grijalva rivier begint in Guatemala, stroomt vervolgens door naar Chiapas, door de 13 kilometer lange canyon, en mondt uiteindelijk uit in de rivier Usumacinta. Naast de Grijalva rivier heeft het natuurpark Cañón del Sumidero México ook nog andere waterstromen, waarvan er velen seizoensgebonden zijn. Sommigen bestaan uit watervallen aan de zijkanten van de canyon en ondergrondse stromingen, die grotten hebben gecreëerd. De canyon zelf is smal maar diep en is gekenmerkt door verticale wanden van tussen de 200 en 700 meter hoog, maar met toppen van wel 1000 meter. De breedte van de canyon varieert van één tot twee kilometer.

Één van de Zeven Natuurwonderen van de Wereld

Het nationaal park in México is in 2009 genomineerd voor één van de zeven natuurwonderen van de wereld. Dit komt onder andere door de canyon, die vele prachtige natuurwonderen bezit. Zo heeft de canyon wel dertig stroomversnellingen, vijf watervallen, drie stranden, twee zoetwaterbronnen en is het het leefgebied voor bedreigde diersoorten zoals de Midden-Amerikaanse rivierschildpad en de Amerikaanse krokodil, die je overigens kunt spotten aan de oevers. De wanden van de canyon bevatten kleine grotten, rotsformaties en ander opvallend natuurschoon. Eén van de bekendste grotten van het gebied is de ‘Cueva de Colores’ (Grot van de Kleuren). Deze grot dankt zijn naam aan de natuurlijke filtratie van magnesium, kalium en andere mineralen, die prachtige kleuren op de wanden vormen. Ook staat er een beeld van de Maagd van Guadalupe, meestal omringd door bloemen en brandende kaarsen die daar door de bezoekers zijn geplaatst. De ‘Cueva de Silencio’ (Grot van de Stilte) dankt zijn naam aan het feit dat er geen echo of enige andere vorm van resonantie gevormd wordt. In een andere kleine grot bevindt zich een heel speciale druipsteen, genaamd ‘Caballito de Mar’ (Zeepaardje). De druipsteen wordt zo genoemd, omdat het er uit ziet als een zeepaardje.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.