Barcelona 2014

Dit jaar op 11 september bestaat de Catalaanse stad Barcelona 300 jaar. De viering staat in Spanje bekend onder de naam ‘Tricentenari’, letterlijk vertaald ‘driehonderdste verjaardag’ en highlight de belangrijkste gebeurtenissen die in de geschiedenis van Barcelona in 1714 in de maand september plaatsvonden. In samenwerking met de Catalaanse regering heeft de gemeenteraad evenementen, debatten, seminars, wandelroutes, artistieke tentoonstellingen en officiële vieringen georganiseerd om het Barcelona van de 18e eeuw te herontdekken.

  • Dit jaar een stedentrip naar Barcelona? Waan je in het Barcelona van de 18e eeuw en ontdek de stad in een ander perspectief.
  • De driehonderdste verjaardag van de Catalaanse stad wordt uitgebreid gevierd door een breed scala aan activiteiten.
  • De bedoeling van de viering is om te laten zien hoe Barcelona er 300 jaar geleden uit zag en hoe groot de impact was van de heftige gebeurtenissen op 11 september 1714.

Barcelona in de 18e eeuw was een opgewekte en dynamische stad die ernaar streefde om weer een welvarende stad te worden. Na het overlijden van de kinderloze koning Carlos II in 1700, riep keizer Karel V zich uit tot kandidaat voor de kroon van de Spaanse monarchie. Helaas had Carlos II, Filips V als zijn opvolger genoemd, wat leidde tot de Spaanse Successieoorlog. Tijdens deze oorlog was het Catalonië, die Carlos II steunde tegen het Castiliaans-Spanje, dat Filips V steunde. Na 13 maanden, viel de stad Barcelona door de Franse en Spaanse legers op 11 september 1714 en nam Catalonië de stad over. Tegenwoordig is dit een Nationale Feestdag van Catalonië, ‘Diada Nacional de Catalunya’ en wordt de meest dappere nederlaag in de geschiedenis van Barcelona herdacht.

Na de val van Barcelona begon het enorme ‘Castilinisation´: het Castiliaans werd in elk officiële document vervangen door het Catalaans en er kwamen geplande woningbouwprojecten. Door de bouw van het nieuwe kasteel, waar zich nu het Ciutadella park bevindt, werden de inwoners van de wijk 'La Ribera' verbannen en gehuisvest in 'La Barceloneta'.

Nu, in het Barcelona van 2014, zijn deze evenementen toegankelijk voor het publiek door de opening van de indrukwekkende markthal 'Born Centre Cultural', een nieuw archeologisch cultureel centrum waar exposities worden gehouden. Hier zijn een paar tentoonstellingen die in het teken staan van de Tricentenari. Tijdens een stedentrip in Barcelona is het leuk de ‘Mercat del Born’ te bezoeken en om de enorme plattegrond van 18 bij 14 meter van Barcelona uit 1714 te bekijken. Deze staat tussen het ‘Parc de la Ciutadella’ en ‘Arc de Triomf’. Op deze plattegrond zijn de belangrijkste punten van het oude Barcelona te zien en door middel van een mobiele applicatie ontvang je informatie over de historische plaatsen. Ook zullen Barcelonese topkoks typische Catalaanse gerechten uit de 18e eeuw bereiden. Ben je dit jaar in Barcelona te vinden? Neem dan een kijkje in het Barcelona uit de 17e eeuw en zie de stad vanaf een geheel ander perspectief!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.