De Bank van Spanje ook wel Banco de España genoemd is de centrale bank van Spanje. Deze Spaarbank is deel van het Europees Stelsel van Centrale Banken. Het hoofdgebouw van Banco de España staat in Madrid. Het nabij gelegen metrostation in Madrid is vernoemd naar de bank en heet ook Banco de España.

De bank werd opgericht door de Frans-Spaanse bankier Francisco Cabarrús en de koning Carlos III in 1782 onder de naam Banco Nacional de San Carlos. Na de Franse Revolutie en Napoleontische oorlogen had de Spaanse staat een schuld opgebouwd van meer dan 300 miljoen Real. Om deze schuld te betalen vestigde de minister van financiën in 1829 een fonds van ongeveer 40 miljoen Real waarmee de bank binnen Madrid haar eigen bankbiljetten kon uitgeven. Samen met deze nieuwe aanwinst veranderde weer de naam, deze keer in Banco Español de San Fernando.

Een paar maanden na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog werd bijna het grootste deel van de goudreserves naar Moskou gebracht om hiervan wapens te bekostigen (Moskougoud). Dit was bij elkaar ongeveer 510 ton goud dat weggehaald werd bij de bank.

In 1844 vestigde zich een andere bank genaamd Banco de Isabel II. Na drie jaar fuseerde de Banco Español de San Fernando met Banco de Isabel II, hierbij behield deze haar naam. In 1856 werd de naam veranderd naar de huidige naam van de Spaanse spaarbank, Banco de España. Bijna 20 jaar later kreeg de Banco de España het alleenrecht op het uitgeven van de Spaanse bankbiljetten. In 1962 werd de Banco de España officieël genationaliseerd door Generaal Franco. De Spaanse centrale bank heeft ook nog een grote kunstcollectie met schilderijen van onder andere Picasso en Goya.

Buiten de centrale bank van Spanje heb je ook nog regionale banken, de twee grootste zijn dan ook Santander Central Hispano en het BBVA. Buiten deze regionale banken vind je nog ongeveer 30 andere banken die alleen landelijk opereren.

Sinds de bank niet meer verantwoordelijk is voor het monetaire beleid van Spanje, geeft het op de dag vandaag de Spaanse overheid advies op economisch en monetair terrein. Hierbuiten geeft de bank van Spaanse ook eurobiljetten en munten uit. De bank van Spanje overziet het Spaanse banksysteem en beheert de eigen valuata- en edelmetaalreserves. Het monetaire beleid ligt in handen van de Europees Centrale bank samen met de EMU (Economische en Monetaire Unie). Sinds 2006 is de gouveneur van de bank Miguel Ángel Fernández Ordóñez. Miguel is een econoom en politicus die door de Spaanse overheid benoemd is voor deze functie.

Vandaag de dag doet Spanje er alles aan om uit de financiële crisis te komen. Tot op heden lijkt dit nog niet echt te lukken waardoor de consumenten geen vertrouwen meer hebben in de banken en hun Spaanse banksysteem. Banco de España gaat een moeilijke tijd tegemoet waarin veel bezuinigd moet gaan worden om het hoofd boven water te houden.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.