De Argentijnse tango

Meer dan 100 jaar geleden is in Argentinië de tango ontstaan. Om precies te zijn aan het einde van de negentiende eeuw in de volksbuurten van Buenos Aires. De tango is net als de flamenco niet alleen en dansstijl maar ook een muziekstijl en een poëziestijl. Er zijn twee soorten tango, de Argentijnse tango en de ballroom tango.

De Argentijnse tango is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw toen veel Europese mannen naar Buenos Aires gingen voor een beter leven en beter werk. Deze verschillende nationaliteiten hadden allen hun eigen inbreng in de tango. Zo brachten de Spanjaarden invloeden van de flamenco met zich mee en de afstammelingen van de Afrikaanse slaven kenden de candombe, maar ook Italianen, Russen en andere nationaliteiten hadden hun invloeden op de tango gehad.

Al deze invloeden zorgde voor een zelfverzekerde, ingehouden, emotionele en uitdagende dans. Het aller belangrijkste bij de tango is de verbinding tussen de danspartners. De Argentijnse tango staat bekend om zijn improvisatie. Dit zorgt er dan ook voor dat geen een dans hetzelfde is. De tango bevat veel tempoverschillen een een scherp voetenwerk. Doordat er zoveel geïmproviseerd wordt, is een foutje maken niet erg zolang je samen met je partner improviseert. De basis stappen van de tango zijn; la caminada (de basis stap), el paseo (dezelfde basis stap maar dan met de partner samen terwijl je je verplaatst) en la cadencia ( hetzelfde als el paseo maar dan zonder verplaatsing).

De tango in Europa

In het begin van de twintigste eeuw kwamen veel leden van welvarende families uit Argentinië naar Parijs. Dit zorgde ervoor dat de tango populair werd in Europa. In Europa had de tango echter veel tegenstanders. Men vond de dans ordinair en vulgair. Het ging zelfs zo ver dat in 1923 de paus de tango verbood in Europa! Dit zorgde ervoor dat de ballroomtango ontstond. Je zou de ballroomtango kunnen beschouwen als de gekuiste versie van de Argentijnse Tango. De ballroomtango werd gekenmerkt door zijn strakke muziek en de tango dans van deze dansstijl was veel strakker en er vond minder improvisatie plaats. Dit, samen met de intrede van andere muziek en dansstijlen, was dan ook de redenen dat de tango minder populair werd in Europa.

Echter in de jaren ´80 van de twintigste eeuw werd de Argentijnse tango weer populair in Europa. Dit maal waren er geen tegenstanders van de dans en sindsdien is de dans ook niet meer weg te denken in Nederland en Europa. In iedere grote stad in Nederland vindt je tegenwoordig wel een tango dansschool.

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.