Ecuador, het land van de Inca’s en de evenaar. Het is een land met een rijke geschiedenis en een bloeiende cultuur. Met invloeden vanuit vooral de Hispanische culturen is Ecuador levendig en gevarieerd. Gevarieerd in cultuur, maar ook zeker in landschappen. Ecuador is het land met één van de grootste biodiversiteit en heeft veel te bieden.

  • Ecuador ligt midden op de evenaar en heeft daar haar naam ook aan te danken.
  • Het begon allemaal met de inheemse Indianenstammen en de Inca’s.
  • Van Indianen met gekleurde poncho’s tot rommelende vulkanen, Ecuador heeft het allemaal.

Het Spaanse Woord voor "Evenaar"

Officieel heet het land: República del Ecuador (Republiek van Ecuador). Het heeft deze speciale naam gekregen vanwege het feit dat het midden op de evenaar ligt. Dit heeft het niet alleen een hoge temperatuur gedurende het hele jaar gegeven, maar ook de naam van het land. De Spaanse vertaling van evenaar is namelijk ecuador. Ecuador ligt in het westen van Zuid-Amerika en grenst in het noorden aan Colombia en in het oosten en zuiden aan Peru. In het land worden maar liefst 14 verschillende talen gesproken, maar slechts één daarvan is een officiële taal; 94% van de bevolking van Ecuador spreekt het Spaans, de rest spreekt volkstalen. Zoals ieder land heeft ook Ecuador een aantal grote steden. De grootste stad is Guayaquil, echter de hoofstad is Quito. Met haar onder andere historische steden en rijke geschiedenis van Inca’s staat Ecuador inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De huidige presidentiële republiek heeft een groot spoor achtergelaten in de wereldgeschiedenis.

De geschiedenis van Ecuador gaat terug tot voor de 15e eeuw. De Inca’s zijn erg belangrijk geweest voor Ecuador, maar voordat zij arriveerden, was het land gevuld met verschillende Indiaanse culturen. De meeste stammen woorden aan de kust en in de hooglanden. De twee belangrijkste stammen waren de Quitus en de Caras. Toen in de 15e eeuw de Inca’s zich in Ecuador vestigden, breidde het rijk zich snel uit. Het centrum van het Incarijk was Cuzco. In de 16e eeuw werd Ecuador veroverd door Spaanse conquistadores en is het voor zo’n 300 jaar een Spaanse kolonie geweest. De eerste stad die onafhankelijk werd was Guayaquil, toch werd niet meteen heel Ecuador onafhankelijk en is het land voor een korte tijd nog deel geweest van de Republiek Groot-Colombia. Pas in 1830 kreeg Ecuador de volledige onafhankelijkheid toen de Republiek Groot-Colombia uit elkaar viel. Vanaf deze tijd was het land erg onstabiel en had het veel verschillende leiders. Vandaag de dag is het een bloeiende, presidentiële republiek.

Het kleine, maar o zo veelzijdige landje Ecuador heeft alles. Van levende vulkanen tot prachtige watervallen in het Amazonegebied en van inheemse indianenstammen met gekleurde ponchos tot koloniale steden. Daarnaast nog door-de-bergen-dwalende lama’s en een jungle met apen. Ecuador heeft voor iedereen wel wat en je zult je er nooit vervelen. Het land kun je opdelen in vier zones: de Galapagoseilanden (die ook onderdeel zijn van Ecuador), de kust in het westen, het Andesgebergte in het midden van het land en het Amazoneregenwoud in het oosten.

Ecuador is één van de armste landen van Zuid-Amerika. Maarliefst 45% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Daarnaast is er veel analfabetisme, ondanks de gratis en overigens verplichte scholing voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar. Vanwege de armoede verlaten kinderen vroegtijdig school om te gaan werken, een probleem dat in veel arme landen voorkomt. Maar ondanks de armoede is het een prachtig land met zeer vriendelijke en gastvrije mensen. Ecuador heeft toeristen ook wat moois te bieden; naast de grote steden Guayaquil, Quito (hoofdstad) en Cuenca zijn ook het Nationaal Park Sangay en de speciale Galapagoseilanden erg populair. Ecuador bruist en leeft, Ecuador heeft het allemaal!

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.