Spanje´s nationale feestdag is zeer internationaal

Christoffel Columbus kwam voor het eerst aan in Amerika op 12 oktober 1492. Deze historische gebeurtenis markeert een belangrijke verandering in de loop van de geschiedenis van de Westerse wereld, zoals het langdurige contact tussen Europa en Amerika. De dag wordt officieel gevierd op verschillende manieren en kent verschillende namen in een groot deel van Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en Spanje.

De Spaanse wet heeft de dag vastgelegd als Fiesta Nacional de España, of de nationale dag van Spanje, hoewel het door veel Spanjaarden nog altijd Día de la Hispanidad wordt genoemd, wat de vroegere naam van deze feestdag was. De wet legt verder uit dat de dag wordt herdacht, omdat het de uitbreiding van de Spaanse taal en cultuur buiten de Europese grenzen symboliseert. Spaans wordt als moedertaal gesproken door 414 miljoen mensen, waarvan er slechts 46 miljoen in Spanje wonen.

Toen de dag in 1914 voor het eerst werd gevierd in Spanje, was de oorspronkelijke naam "Fiesta de la Raza", in de hoop dat er een feestdag gecreëerd zou worden waarop de eensgezindheid tussen Spanje en Ibero-Amerika gevierd zou worden. Slechts een paar jaar later stelde de Spaanse priester Zacarías de Vizcarra de verandering van de term raza naar hispanidad voor. Het vieren van de eerste reis van Columbus over de Atlantische Oceaan, een gebeurtenis die de Europese verovering en kolonisatie van Amerika startte, heeft namelijk niet altijd geïnspireerd  tot een gevoel van eensgezindheid.

12 oktober staat nog steeds bekend als Día de la Raza in sommige Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Mexico. Andere Latijns-Amerikaanse landen, die de dag als el Día de la Raza hebben herdacht, hebben in de afgelopen jaren de naam veranderd om verscheidenheid te eren of om het verzet tegen de kolonisatie te vieren. In Costa Rica, staat de dag bekend als Día de las Culturas (dag van de culturen), in Argentinië is het Día del respeto a la Diversidad Cultural (dag van respect voor culturele diversiteit), in Venezuela Día de la Resistencia Indígena (dag van het inheemse verzet) en in Bolivia Día de la Descolonización (dag van de dekolonisatie). In Cuba wordt deze dag niet gevierd.

Veel Amerikaanse Staten kennen 12 oktober ook als feestdag, waar het gewoonlijk wordt aangeduid als Columbus Day. Maar niet altijd; opvattingen over hoe de dag zou moeten worden genoemd veranderen ook hier. De staat South Dakota in de Verenigde Staten bijvoorbeeld viert nu Native American Day op de tweede maandag van oktober.

In 2010 hebben de Verenigde Naties 12 oktober uitgeroepen als Spanish Language Day, om de culturele diversiteit te vieren en om het "gelijke gebruik" van de 6 officiële talen van de VN in de hele organisatie aan te moedigen.

12 oktober wordt op verschillende manieren gezien in de Verenigde Staten en de Spaans sprekende landen en is door de geschiedenis heen dan ook vaak vernieuwd. Vandaag de dag is Spaans de tweede meest gesproken taal in de wereld door mensen die de taal als moedertaal beheersen en wordt het gesproken als officiële taal of hoofdtaal in 21 verschillende landen. 

Volgende Stap

Laten we praten! Bekijk ons aanbod en laat ons je helpen om je eigen offerte samen te stellen.

Nieuwsbrief

Interessante verhalen elke maand, rechtstreeks in je inbox.