De Stad Oaxaca

go to top

De Stad Oaxaca

  • Oaxaca Stad Informatie
request more info

Contact

Contact

Waarom Spaans leren inOaxaca

De stad

Aantal inwoners: 500.000.
Ligging: ten zuid-oosten van Mexico-Stad.
Internationale luchthaven aanwezig.

Oaxaca staat bekend om haar levendige gemeenschap ambachtslieden en kunstenaars die veelal rondom de ´Zcalo´ te vinden zijn, het grote plein in het oude centrum. De bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen, zoals de Mixteken en de Zapoteken. Deze brengen de stad tot leven met hun tradities, dansen, muziek, taal en eetgewoontes. Dit alles is ook te zien in de verschillende musea, kunstgalerieën, marktjes en restaurants.

Oaxaca de Juarez is de hoofdstad van de provincie Oaxaca en ligt in de centrale valei op een hoogte van 1560 meter. Oaxaca staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege haar koloniale gebouwen en het archeologische centrum ´Monte Albán´ wat op een steenworp afstand van Oaxaca ligt. Het gehele jaar door kun je er genieten van een aangenaam lente-achtig klimaat wat in de zomer schommelt rond de 22ºC en in de winter rond de 16ºC. De stad vond haar oorsprong in een ver verleden (2000 jaar geleden). Eerst werd de stad bevolkt door de Zapoteken en later door de Mixteken. In de laatste jaren onder het bewind van de Azteken, werd de stad gekoloniseerd door de families van Tenochtitln die de Azteekse gewoontes en tradities een nieuwe boost gaven.

Na de komst van de Spanjaarden werd de stad getransformeerd in een koloniale stad en kreeg het een nieuwe structuur. De architect die dit alles ontwierp was Alonso Garca Bravo. Het stadscentrum werd het centrale plein, of zoals de Mexicanen zeggen de ´Zcalo´. Aan het plein werd een kathedraal gebouwd en daar tegenover een paleis waar nu de gouverneur zetelt.

Het ´Zocalo´ plein is het middelpunt van het Mexicaanse leven in Oaxaca. Vanaf de vroege uurtjes vullen de terrasjes zich met mensen die rustig een kopje koffie drinken of hun ochtendwandeling maken door de tuinen van het plein. De straten stomen ondertussen vol met marskramers die allerlei waar aanbieden, van aromatische kruiden tot genezende medicijnen tegen de verloren ziel.

Het is een erg schone stad. De hoofdstraat, een trekpleister voor toeristen, is alleen toegankelijk voor voetgangers. De straat begint bij het centrale plein en loopt helemaal door tot de ´Santo Domingo´ tempel. In deze straat kun je ook het museum voor de hedendaagse kunst vinden, net zoals de vele oud-koloniale huizen, gallerieën, juweliers, souvenirwinkeltjes en restaurants. Aan het einde van de straat vindt je het ´Museo Regional de Oaxaca´. Naast dit museum zijn er in de stad diverse musea te vinden die schatten van haar rijke geschiedenis tentoonstellen.

Oaxaca kent verschillende markten. Een van de meest bekende is ´El Mercado 20 de Noviembre´, die helemaal gewijd is aan eetwaar. Dit is de plek bij uitstek om de typisch Mexicaanse gerechten en ingrediënten te proeven en te ruiken!

Vanuit Oaxaca kan je gemakkelijk afreizen naar de archeologische vindplaatsen ´Monte Albán´, ´Mitla´, ´Tagul´ en ´Lambityeco´, hier kan je onder andere tempels bezoeken die nog uit het pré-Columbiaanse tijdperk stammen. Een uitstapje naar ´Santa María de Tule´ is ook een aanrader. In dit schattige dorpje staat namelijk de dikste boom ter wereld. Met een diameter van 42 meter, 40 meter hoog en 2.000 jaar oud is deze boom een indrukwekkende verschijning.

De Spaanse Conquistadores bouwden een aantal grote dominicaanse kloosters waaronder het klooster ´Yanhuitln´, in Santo Domingo de Yanhuitln en de kloosters in ´Teposcolula´, ´Tamazulapan´, ´Tlacochahuaya´ en ´Tlacolula´. De archeologische vindplaats in ´Coixtlahuaca´ is ook zeker de moeite waard te bezoeken. Vanuit Oaxaca zijn de toeristische trekpleisters, omliggende dorpjes en mooie stranden goed te bereiken met het openbaar vervoer.